Izvor: Radio 021, 14.Jan.2020, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Upravi za kapitalna ulaganja imaju najbolje službene telefone, kupljeni najnoviji ajfoni

Čelnici u Upravi za kapitalna ulaganja Vojvodine krajem godine častili su se najnovijim službenim Ajfonima i Samsung Galaxy telefonima i u tu svrhu potrošili 569.995 dinara sa PDV-om iz sopstvenih sredstava.

Time zaposleni u Upravi za kapitalna ulaganja Vojvodine imaju verovatno najbolje telefone u celoj Pokrajini, s obzirom na to da ovakve telefone nema ni prvi čovek Vojvodine, predsednik Pokrajinske vlade >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Igor Mirović.

Dana 16. decembra 2019. godine, Uprava za kapitalna ulaganja i jedna prodavnica mobilnih telefona sklopili su profakturu za kupovinu ukupno pet mobilnih telefona - jedan Samsung S10 u vrednosti 89.999 dinara sa PDV, dva Samsunga S10E jedinične vrednosti 64.999 dinara sa PDV i dva Ajfona 11 Pro, jedinične vrednosti 174.999 dinara sa PDV. Ukupno je Uprava iz svog džepa, namenjenog kupovini administrativne opreme, potrošila 569.995 dinara sa PDV.

Da je ovakva kupovina u najmanju ruku neobična govori i nezvanična informacija do koje je 021 došao da je rukovodstvo Uprave nove telefone dobilo 2018. godine, iako u Upravi tvrde da su njihovi telefoni stari četiri godine.

Procedura kupovine i upotrebe službenih telefona u Pokrajini regulisana je Odlukom o uslovima i načinu korišćenja mobilnih telefona za službene potrebe, koju je Pokrajinska vlada donela 14. avgusta prošle godine. Prema ovoj odluci, direktor Uprave za kapitalna ulaganja tj. stručne službe koju osniva Pokrajinska vlada ima pravo na službeni mobilni telefon, a sve telefone kupuje Uprava za zajedničke poslove APV, na osnovu pismenog zahteva rukovodioca pokrajinskog organa.

Uprava za zajedničke poslove ima informaciju i vodi evidenciju o broju i tipu mobilnog telefona koje koriste zaposleni u svim pokrajinskim organima jer ih ona nabavlja i dodeljuje, a poseduje i reverse, koje imaju i svi koji dobiju telefon. Međutim, na pitanje 021 postavljeno Upravi za zajedničke poslove - koje modele i tipove službenih telefona imaju direktor Uprave za kapitalna ulaganja Nedeljko Kovačević i njegovi pomoćnici, u ovoj upravi za 021 kaže da to ne znaju.

"Uprava za zajedničke poslove pokrajinskih organa nema informaciju koje službene telefone trenutno koriste direktor Uprave za kapitalna ulaganja APV kao i pomoćnici direktora", navodi se u odgovoru našoj redakciji.



Na pitanje 021 kakav telefon koristi predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, u Upravi navode da je reč o Samsung Galaxy S8 koji je nabavljen na osnovu javne nabavke usluga mobilne telefonije, te da u Pokrajini postoji važeći ugovor sa mobilnim operatorom VIP.

"Uprava za zajedničke poslove pokrajinskih organa nabavlja mobilne telefone isključivo u skladu sa odredbama ugovora sa mobilnim operaterom zaključenog po osnovu javne nabavke 'Usluge mobilne telefonije'", kažu u Upravi za zajedničke poslove za 021.

Ukoliko je nekome od funkcionera potreban mobilni telefon, važeća odluka kaže da je dužan da to javi pomenutoj pokrajinskoj upravi. Upravo to je, kaže za 021 direktor Uprave za kapitalna ulaganja Nedeljko Kovačević, i učinjeno, ali Pokrajina nije dala zeleno svetlo za kupovinu putem javne nabavke. Zato su telefone, kaže, kupili sami. Za to je preostalo novca jer je Upravi budžetom za 2019. godinu pripalo 6,1 milion dinara za administrativnu opremu.

"Poštujući proceduru, Uprava za kapitalna ulaganja se dopisom obratila Upravi za zajedničke poslove pokrajinskih organa sa zahtevom za nabavku mobilnih uređaja. Uprava za zajedničke poslove pokrajinskih organa je u svom odgovoru navela da ne mogu da nam isporuče zahtevanu opremu jer su njihove nabavke završene. Kako je Uprava za kapitalna ulaganja već imala sredstva odobrena skupštinskom odlukom i poseduje sopstvenu službu javnih nabavki, ušli smo u proceduru, gde su se tražile ponude više od dobavljača i odabrana je ona s najnižom cenom", navodi direktor Uprave Nedeljko Kovačević.

Na pitanje 021 zbog čega su se odlučili za kupovinu baš dva najnovija ajfona, trenutno najskupljih mobilnih telefona, Kovačević kaže da se radilo o "objektivnoj potrebi".

"Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, zbog specifičnosti poslova koji iziskuju da se značajno vreme provodi na terenu u obilasku kapitalnih infrastrukturnih projekata širom Vojvodine, ima objektivnu potrebu za posedovanjem kvalitetnih i tehnički naprednih aparata kako bi mogla imati pristup i razmenjivati veliki broj podataka (tehničkih crteža i projekata, finansijskih podataka, analiza itd) i dobar internet saobraćaj, uz optimalan kapacitet memorije i baterije tih uređaja. Napominjemo i da su telefoni koje koristimo stari četiri godine, izraubovani i prilično oštećeni, a da je kod svih operatera njihova amortizacija dve godine", dodaje Kovačević za 021.

Javnu nabavku koju direktor spominje nije moguće pronaći ni na sajtu Uprave, ni na portalu javnih nabavki. Profakturu je 021 dobio od Uprave na osnovu zahteva za pristup informacijama od javnog značaja.

Inače, kupljeni ajfoni imaju trostruku kameru sa novim opcijama pravljenja fotografija, 5.8-inčni Super Retina XDR ekran (najsvetliji ajfon ekran ikada napravljen), A13 Bionic čip za igrice, augmentativnu realnost i fotografiju, te bateriju koja traje ceo dan i odličnu otpornost na vodu. Ima četiri gigabajta RAM memorije i najbolje opcije za gejming, što ga čini i najboljim gejming telefonom trenutno na tržištu.

Da u Upravi za kapitalna ulaganja APV imaju sve manje potrebe da obilaze teren pokazuje i ranija analiza 021, prema kojoj je ovaj organ prošle godine ostao bez tri velika projekta vredna blizu milijardu dinara. Projekat izgradnje brze saobraćajnice "Vojvođansko P" prešao je iz ruku Uprave u punu nadležnost republičke vlade, stopiran je projekat rekonstrukcije Letenke, a tu je bio i sumnjiv konkurs Uprave za zdravstvene ustanove u Vojvodini, na kojem nijedna od 47 prijavljenih zdravstvenih ustanova u Vojvodini nije uspela da ispuni kriterijume.

Uprkos svemu, budžetom za 2020. godinu ponovo je velika suma dodeljena Upravi za sprovođenje projekata od značaja za Vojvodinu, o čemu detaljnije možete da čitate OVDE.

Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.