Onlajn sajam za zapošljavanje Romkinja: Trajaće nedelju dana, budžet - 65.000 evra VIDEO

Izvor: B92, 19.Feb.2021, 13:01

Onlajn sajam za zapošljavanje Romkinja: Trajaće nedelju dana, budžet - 65.000 evra VIDEO

U okviru projekta "Korak do posla – Podrška inkluziji Romkinja kroz međusektorsku saradnju na Zvezdari", opština Zvezdara organizuje onlajn sajam zapošljavanja za Romkinje. Kako će teći prijave za zapošljavanje?

"Sajam je počeo juče i trajaće nedelju dana, odnosi se na sve Romkinje koje se prijave na naš info telefon 066/844-74-74. Ovo je deo projekta koji finansira Evropska unija, a sprovodi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << GO Zvezdara, a budžet je 65.000 evra", rekao je za TV Prva Zlatko Petrin iz GO Zvezdara.

Zbog epidemiološke situacije, sajam se ove godine održava u onlajn formatu.

"Već juče smo imali razgovore Romkinja sa predstavnicima jednog trgovinskog lanca. Juče su u MZ Lipov lad bile 22 kandidatkinje. Inače, jedna od aktivnosti je bio rad sa Romkinjama, gde smo njih 50 osnažili kroz psihosocijalnu pomoć, dali smo im odela za razgovor sa poslodavcem, 20 njih je prošlo obuku za zanate jer je neophodno da one postanu konkurentnije na tržištu. S druge strane, imali smo i radionice sa poslodavcima - da njih senzibilišemo da mogu da rade sa Romkinjama i da uopšte shvate na koje su načine oni višestruko ranjiva grupa i na koji način treba da im priđu", istakao je Petrin.

Na ovom sajmu zapošljavanja spajaju se te dve grupe, a dobrodošli su i zainteresovani poslodavci i zainteresovane Romkinje.

Kada je reč o vrsti poslova koji se nude, Petrin navodi da sve zavisi od poslodavca.

"U svakom slučaju, to su niskokvalifikovana radna mesta. Za trgovinske lance, koliko smo juče videli, se traže kasiri, prodavci, ali sa druge strane imamo i neke proizvodne firme. Danas recimo je jedna proizvodna firma od 12 do 15 časova. Tu dolaze i agencije koje rade tzv. skauting. Koliko čujem od poslodavaca, postoji velika potreba za zapošljavanjem i ove kompanije su prilično društveno odgovorne i shvataju zašto je važno da zaposle Romkinje", zaključio je Petrin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.