Izvor: Radio 021, 29.Nov.2018, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbitniji kriterijum pri izboru posla plata, rad u struci nije prioritet

Istraživanje tržišta rada sprovedeno na regionalnom onlajn sajmu zapošljavanja pokazuje da je nezaposlenima najbitniji kriterijum pri izboru posla novac.

Istraživanje sprovedeno tokom sajma "Virtualni dani karijera i znanja 2018" pokazuje da su kod zaposlenih osoba koje žele da menjaju firmu, najbitniji kriterijum za odabir posla međuljudski odnosi, a odmah uz njih i priznanje za obavljeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << rad, dok je plata na trećem mestu.

Većini nezaposlenih ispitanika (61 odsto) nije bitno da li će zaposlenje naći u struci za koju su obučeni, ili van nje, a presudan kriterijum prilikom izbora radnog mesta im je novac, odnosno visina primanja. Isto tako, bitnije stavke su im i radno vreme, sigurnost posla, kao i mogućnost profesionalnog usavršavanja i napredovanja, saopštio je Infostud.

Smatraju i da su za dobijanje posla podjednako važni znanja i veštine koje poseduju, kao i radno iskustvo, a potom dolaze sreća, preporuka, veza i formalno obrazovanje.

Više od 75 odsto ispitanika je spremno na volontiranje kod određenog poslodavca, ukoliko bi postojala mogućnost stalnog zaposlenja. Njih 40 odsto bi bilo spremno da volontira do mesec dana, 25 odsto do tri meseca, dok se sa druge strane 24 procenata izjasnilo da nije spreman na ovaj korak.

Veliki broj nezaposlenih ispitanika su istakli da po završetku školovanja nisu uspeli da nađu prvi posao (26 odsto), dok nešto više od petine ističe da su radili na određeno, ali da im je istekao ugovor, koji nakon toga nije produžen. Najviše traže poslove preko specijalizovanih sajtova za zapošljavanje, zatim preko porodice i prijatelja i društvenih mreža.

Više od dve trećine, tačnije 76 odsto ispitanika koji imaju posao, istaklo je da planiraju da ga promene u narednih godinu dana, 14 odsto bi to učinilo samo ako budu prisiljeni, dok ostatak ne razmišlja o promeni posla. Više od polovine ispitanih ne očekuju povišicu ili napredovanje do kraja ove godine, a manje od 10 odsto je ovo ostvarilo tokom ove godine. Svaki četvrti ispitanik se plaši za svoje radno mesto, ali većina njih (65 odsto) nema ovu bojazan i radno mesto smatraju stabilnim.

Autor: B92

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.