Velikić otvorio 54. Sajam knjiga u Beogradu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Okt.2009, 21:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velikić otvorio 54. Sajam knjiga u Beogradu

BEOGRAD - Književnik Dragan Velikić otvoriće večeras 54. beogradski međunarodni sajam knjiga, zajedno sa grčkim akademikom Tanasisom Valtinosom pošto je Grčka ove godine počasni gost sajma.

Velikić otvorio 54. Sajam knjiga u Beogradu

BEOGRADBeta - Pisac Dragan Velikić otvorio je večeras 54. Međunarodni beogradski sajam >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << knjiga, dok je u ime Grčke - počasnog gosta manifestacije - posetioce pozdravio književnik Tanasos Valtinos.

"Knjižare se po Srbiji danas ili zatvaraju, ili opstaju kao prodavnice mešovite robe. Uprkos tome, Beogradski sajam knjiga je knjižara koja ne samo da opstaje, već iz godine u godinu raste, postajući najveće odredište koliko za pisce i čitaoce, toliko i za izdavače iz čitavog regiona", rekao je Velikić na svečanom otvaranju.

Duhovno srodstvo dva naroda

Prema njegovim rečima, knjiga je "najvažnije mesto susreta sa savremenicima različitih mišljenja, ideja i poslova; s drugim kulturama; sa svime što je postojalo i sa svime što može da postoji u svim vremenima i svim prostorima".

Grčki pisac i akademik Tanasis Valtinos istakao je da su Grci i Srbi oduvek negovali prijateljske veze, "čak i u teškim vremenima", ocenivši da je jedan od najvažnijih razloga za to duhovno srodstvo dva naroda.

"U prazničnom duhu u narednih nekoliko dana desiće se poznanstva, uspostaviće se kontakti, potpisaće se ugovori, ne bračni, oni književni, što naravno ne umanjuje zavodnički karakter koji ima svaki praznik, jer umetnost, a posebno književnost, uvek je iskaz ljubavi", rekao je Valtinos.

Na Sajmu knjiga ove godine gostuje 12 pisaca i 40 izdavača iz Grčke.

Među inostranim učesnicima Sajma su izdavači iz 24 zemlje, među kojima su gosti iz Švedske, Japana, Kanade, Kine, Rusije, Nemačke, Francuske, Italije, Austrije, Španije, Portugalije, Švajcarske, Izraela, Brazila, Irana, kao i iz zemalja regiona.

Sajam od ove godine ima novi izlagački koncept, koji podrazumeva razdvajanje izlagačkog prostora na deo za izdavače i deo za knjižare, tako da će u Hali 1 ove godine prvi put izdavači moći da izlažu i prodaju isključivo svoja izdanja.

Novina - promocije kapitalnih projekata

Cena pojedinačnih ulaznica za Sajam knjiga ove godine je 250 dinara, dok se grupne posete naplaćuju po 150 dinara. Cena korišćenja parkinga je 100 dinara po satu.

I ove godine održava se Forum Sajma knjiga, posvećen temama: "Književne nagrade i književne nepravde", "Medijski status knjige", "Besplatni udžbenici: Godinu dana kasnije", "Književni i medijski junaci: Fenomen Hari Poter" i "Knjiga kao kulturni kapital".

Ove godine svakodnevno će biti organizovane i "Ćaskaonice", odnosno susreti pisaca iz regiona, kritičara i teoretičara sa čitaocima.

Jedna od novina u pratećim programima 54. Sajma knjiga jesu i promocije kapitalnih projekata i podsećanje na značajne jubileje u okviru susreta pod nazivom "Između dva sajma", a za mlađe posetioce biće organizovane strip radionice.

Najavljen je i peti godišnji susret bibliotekara, s temom "Čitalac u novom tehnološkom okruženju", zatim tradicionalni "Školski dan", kao i izložbe "Gruzijski rukopisi", "Todor Manojlović - građanin sveta", "Aforizam i ilustracija" i "Kultura ćirilice".

Biće dodeljene i tradicionalne nagrade Sajma knjiga za izdavaštvo, kao i nagrada "Dositej Obradović" stranom izdavaču za promociju srpske književnosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dragan Velikić otvara 54. Sajam knjiga

Izvor: NaDlanu.com, 25.Okt.2009, 12:00

BEOGRAD, 25. oktobra 2009. (Beta) - Pisac Dragan Velikić, dobitnik NIN-ove nagrade za roman u 2008. godini, otvoriće u ponedeljak uveče 54. Međunarodni beogradski sajam knjiga. U ime počasnog gosta Sajma - Grčke, posetioce će na otvaranju pozdraviti književnik Tanasos Valtinos, a tokom manifestacije...

Nastavak na NaDlanu.com...

Večeras se otvara Sajam knjiga

Izvor: Politika, 26.Okt.2009

Ulaznica na dan otvaranja koštaće po ceni grupne – 150 dinara, a narednih dana iznosiće 250 dinara. – Sajam će svakoga dana, do 1. novembra, biti otvoren od 10 do 20 časova ..Dragan Velikić, naš poznati pisac i ambasador u Austriji, otvoriće večeras u 18 časova 54. međunarodni Beogradski...

Nastavak na Politika...

Počinje 54. Sajam knjiga

Izvor: RTS, 26.Okt.2009

Srpski pisac Dragan Velikić i grčki akademik Tanasis Valtinos, na otvaranju 54. Međunarodnog sajma knjiga, poručili da je knjiga najvažnije mesto susreta, različitih mišljenja i ideja, u svim vremenima i prostorima...Pisac Dragan Velikić, dobitnik NIN-ove nagrade za roman u 2008. godini, otvorio...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.