Srbija na Sajmu knjiga u Frankfurtu

Izvor: RTS, 09.Okt.2018, 10:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija na Sajmu knjiga u Frankfurtu

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, Srbija će se predstaviti na Sajmu knjiga u Frankfurtu od 10. do 14. oktobra.
Kao vrhunac srpske književne kulture 20. veka premijerno će biti predstavljeno delo Miloša Crnjanskog "Kod Hiperborejaca" na nemačkom jeziku.

Uz knjigu Vuka Stefanovića Karadžića i prevod proze Dragoslava Mihailovića koji je sjajno načinio i naučno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << oremio ugledni slavista Robert Hodel, to je najznačajniji prevod sa srpskog na nemački jezik, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture. 
Posebna pažnja biće posvećena obeležavanju stogodišnjice kraja Prvog svetskog rata tokom kojeg su živote izgubili srpski pisci Vladislav Petković Dis, Milutin Bojić, Milutin Uskoković i Petar Kočić. 
Iskustvo Velikog rata je i u delima Crnjanskog i Ive Andrića ostavilo poseban trag, a susret ovih stvaralaca sa nemačkom kulturom je trajna, obavezujuća tema, ističu u Ministarstvu kulture.
Koristeći novu digitalnu tehnologiju "Medžik boks" – koja omogućava vizuelno prikazivanje knjiga i "Transkribusa" – jedinstvenog softverskog programa koji čita ćirilične rukopise, Srbija će u Frankfurtu predstaviti staru i vrednu građu. 
Deo programa biće posvećen aktuelnim godišnjicama Desanke Maksimović i Alekse Šantića. 
Publici u Frankfurtu biće predstavljena i dela srpskih modernih klasika, poput Danila Kiša, Milorada Pavića, Borislava Pekića, Vaska Pope, Miodraga Pavlovića, Aleksandra Tišme, Davida Albaharija i Gorana Petrovića koji su dobro poznati i nemačkoj književnoj publici. 
Gosti srpskog nastupa na Sajmu knjiga u Frankfurtu biće pesnik Stevan Tontić, koji je značajan stvaralački period proveo upravo u Nemačkoj, i pesnikinja i profesorka Bojana Stojanović Pantović.
Na sajmu u Frankfurtu biće predstavljene i aktivnosti Banatskog kulturog centara iz Novog Miloševa, koji se u značajnoj meri bavi prevodima sa nemačkog jezika i čuva uspomenu na nemačku kulturu u regionu. 
Posebni gosti na štandu Srbije biće pesnici Dejan Aleksić, Nenad Šaponja i Alen Bešić koji će na sajmu učestvovati i kao urednici. 
Programsku realizaciju nastupa na frankfurtskom sajmu Ministarstvo kulture i informisanja je, na osnovu konkursa, poverilo Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković", dok su tehnički aspekti opremanja štanda povereni Privrednoj komori Srbije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija na Sajmu knjiga u Frankfurtu

Izvor: Danas, 09.Okt.2018

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbija će se na kraju uspešne sezone nastupa na svetskim sajmovima predstaviti i na Sajmu knjiga u Frankfurtu, koji se održava od 10. do 14. oktobra. Članak Srbija na Sajmu knjiga u Frankfurtu se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.