Promocija knjige o herojima sa Košara

Izvor: RTS, 25.Okt.2018, 23:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promocija knjige o herojima sa Košara

Knjiga "Bitka na Košarama - sećanje učesnika 1999", šesti deo iz edicije "Ratnik", u kojoj su sabrana sećanja učesnika borbi na Košarama na KiM 1999. godine predstavljena je na štandu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na beogradskom Sajmu knjiga.
Knjiga vraća dug herojima koji su tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << NATO agresije 1999. godine branili i odbranili državnu granicu SR Jugoslavije prema Albaniji, a o tim danima svedočili su učesnici bitke, "u slavu i čast svojih 108 poginulih saboraca, za istoriju i za nova pokolenja", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Među njima je i pukovnik Duško Šljivančanin, tadašnji komandant 53. graničnog bataljona na Košarama, koji je ocenio da je veoma značajno što se govori na tu temu, naročito zbog budućih pokolenja, jer se na KiM "časno borilo i časno ginulo".
"Svi oni koji kažu drugačije jednako su licemerni i zlonamerni, kao i oni koji su agresuju nazvali 'Milosrdni anđeo'", naglasio je Šljivančanin.
General-major u penziji Dragan Živanović, komandant 125. motorizovane brigade, smatra da je ovo tek prvo izdanje knjige "Bitka na Košarama - sećanje učesnika 1999" jer, kako je naglasio, ima još dosta toga da se kaže.
"Budite uvereni da je reč o originalnim svedočanstvima, da nema izmišljanja i ne treba dozvoliti drugima da to kasnije prekrajaju", napomenuo je general Živanović. 
Pukovnik u penziji Vidoje Kovačević, načelnik štaba 63. padobranske brigade i komandant borbene grupe na Košarama, pohvalio je inicijativu ministra odbrane da se pokrene ova tema i da ljudi koji su učestvovali u ovim borbama posvedoče o teškim iskustvima koja ne smeju biti zaboravljena.

Pukovnik u penziji Ljubinko Đurković, komandant Drugog motorizovanog bataljona 125. motorizovane brigade, rekao je da je ovo prilika da se čuje istina o Košarama i značaju te herojske bitke.
Ideja za projekat "Ratnik" potekla je od ministra odbrane Aleksandra Vulina, a razrađena je u tri faze, koje su obuhvatile snimanja svedočenja velikog broja učesnika ratnih dejstava na KiM 1999. godine, zatim objavljivanje sedam knjiga u ediciji "Ratnik", koja je promovisana na ovogodišnjem Sajmu knjiga i izradu dokumentarno-igranog filma u koprodukciji RTS-a i VFC "Zastava film", podseća se u saopštenju.
Kako se dodaje, prikazivanje filma planirano je u martu sledeće godine, povodom dvadeset godina od NATO agresije.
Pogledaj vesti o: Sajam knjiga

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.