POČEO 64. MEĐUNARODNI SAJAM KNJIGA: Više od 500 izlagača u halama

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Okt.2019, 21:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POČEO 64. MEĐUNARODNI SAJAM KNJIGA: Više od 500 izlagača u halama

Ne propustite...

Po redu 64. Međunarodni sajam knjiga otvoren je večeras pod sloganom "Pismo = glava". Ove godine u halama beogradskog "Sajma" okupilo se više od 500 izlagača, među kojima je više od 60 iz inostranstva.

Međunarodni sajam knjiga otvorio je književnik Milan Vitezović, koji je na početku svog govora istakao da Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ove godine proslavlja osam vekova autokefalnosti SPC i da je Sajam knjiga kruna te proslave.

Ovogodišnji gost Sajma knjiga je država Egipat,  stara civilizacija koja veruje u moć knjige i da šalje tople pozdrave sa Nila svim ljubiteljima knjige u Srbiji, istakao je Vitezović.

Sajam je otvoren danas u 10 časova, a sve do 27. oktobra posetioci će moći da uživaju u raznovrsnom programu i bogatoj književnoj ponudi.

Tokom osam dana posetioci Beogradskog sajma moći će da sagledaju aktuelnu domaću izdavačku produkciju, a ljubitelji knjige moći će da prisustvuju mnogim tribinama i promocijama novih izdanja.

 - Egipat i Srbija imaju šta da ponude jedan drugom. To su prijateljske zemlje i dva naroda koji su se u teškim izazovima toplo razumeli, prepoznavali i preko uzburkanih tokova istorije pružali ruke jedni drugima - izjavio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević na ceremoniji svečanog otvaranja nacionalnog štanda Egipta na 64. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Vukosavljević je istakao da će bogata i plodna egipatska kultura ove godine otvoriti svoja vrata posetiocima Beogradskog sajma koji će preko niza planiranih aktivnosti imati mogućnost i privilegiju da upoznaju tajne kaligrafije, da slušaju o egipatskim piscima i da učestvuju u kreativnim radionicama, što predstavlja korak ka zbližavanju naše dve zemlje.

Jedna od glavnih tema bilateralnog sastanka bila je usaglašavanje Programa saradnje u oblasti kulture i umetnosti između Vlade Republike Srbije i Vlade Arapske Republike Egipat za period 2019-2022 koji bi trebalo da intezivira odnose naše dve zemlje, kako oblasti savremene kulture tako i u oblasti kulturnog nasleđa.

S obzirom da je Egipat počasni gost ovogodišnjeg sajma knjiga razgovarano je o intenziviranju saradnje u oblasti književnog prevodilaštva i izdavaštva, sa ciljem povećanja broja prevođenih dela srpskih i egipatskih pisaca, kao i o uspostavljanju saradnje između Narodne biblioteke Srbije i Nacionalne biblioteke i arhiva Egipta.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.