OTVOREN 62. SAJAM KNJIGA U BEOGRADU Na srpskom jeziku nastala je velika književnost koja traje ceo milenijum

Izvor: Blic, 22.Okt.2017, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OTVOREN 62. SAJAM KNJIGA U BEOGRADU Na srpskom jeziku nastala je velika književnost koja traje ceo milenijum

Uz pesmu Braće Teofilović, zvuke fanfara i nadahnute govore akademika Mira Vuksanovića i austrijskog autora Karla Markusa Gausa večeras je otvorena međunarodna svetkovina pisane reči u Beogradu pod sloganom "Ključ je u knjigama".

- Za bogatstvo glasova i zvukova savremena književnost na nemačkom jeziku ima da zahvali upravo činjenici da ne postoji jedna obavezujuća i uzorna norma već nekoliko različitih varijanata standardnog jezika. Ali razlike ipak nisu toliko velike >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da ne bi i dalje sve vreme bilo reči o jednom nemačkom jeziku. Srećan sam što mogu da čitam knjige autora iz Bazela ili Kelna i što isto tako na mojim knjigama u knjižarama u Lucernu, Vaducu ili Lajpcigu nema napomene „prevedeno s austrijskog“ - rekao je Karl Markus Gaus na otvaranju Sajma knjiga. On je u zanimljivo, slikovito i nadahnuto govorio o jeziku i kroz priču o fudbaleru Arnautoviću, Srbinu koji igra za Austriju, i Vuku Karadžiću koji je srpsko pismo stvarao boraveći na nemačkom govornom području.

Otvarajući sajam Miro Vuksanović je u svom obraćanju, između ostalog, istakao:"Na srpskom jeziku nastala je velika književnost. Traje ceo milenijum. Imala je neponovljivog narodnog pesnika i pripovedača. Imala je i ima odlične pisce. Srpski književni i narodni jezik okuplja pet stotina hiljada reči. Ali, srpska mala naselja, naročito planinska, odavno čile. Porodice u gradovima najčešće dobijaju po jedno dete ako im krevetiće nisu zauzeli kućni ljubimci. Darovita mladež čeka da ode u veću i razvijeniju zemlju. Dosta njih lakše govori i piše na sadašnjem vodećem jeziku nego na maternjem. Pod istom senkom je čitava stara Evropa.“

Pod sloganom „Ključ je u knjigama“ do 29. oktobra, koliko manifestacija traje, posetiocima će se predstaviti oko 500 izlagača, od čega oko 50 iz inostranstva. A sudeći po prvoj večeri interesovanje je veliko.
Pogledaj vesti o: Sajam knjiga

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.