Nikoli Đuričku Nagrada za najbolju knjigu u oblasti dečje književnosti

Izvor: B92, 06.Mar.2019, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikoli Đuričku Nagrada za najbolju knjigu u oblasti dečje književnosti

Proslavljeni glumac Nikola Đuričko predstavio je svoj književni prvenac "Dogodovštine jednog Džonija" na Međunarodnom sajmu knjiga u Novom Sadu. Tom prilikom uručena mu je Nagrada za najbolju knjigu u oblasti dečje književnosti.

Predsednik žirija Franja Petrinović istakao je da je konkurencija ove godine bila izuzetno jaka, ali da je knjiga "Dogodovštine jednog Džonija" "odskočila" zbog maštovitosti. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ova zbirka kratkih humorističnih priča zapravo i ima jedan jedini cilj – da razvuče što veće osmehe na dečjim licima i da ih što duže sačuva.

Srećan zbog svoje prve književne nagrade, Nikola Đuričko je zahvalio žiriju i kratko dodao: "Nisam pisao knjigu da bih se promovisao ili dobijao nagrade... Imao sam potrebu da napišem nešto iskreno. Doduše, glavni junak Džoni dosta laže u knjizi. Prvenstveno sam želeo da napišem nešto što će mojim klincima biti interesantno. Nastaviću da pišem za decu... dokle god mi pisanje ide lako i sve dok imam ideje."

U knjizi "Dogodovštine jednog Džonija" Nikola Đuričko vas poziva da zakoračite u svet neverovatno maštovitog Džonija, dečaka koji obožava da priča priče. Džonijeve dogodovštine vizuelno su obogaćene ilustracijama našeg poznatog ilustratora i strip-crtača Tihomira Čelanovića. Zbirka sa više od trideset priča je duhovita, zabavna, s komičnim karakterima i namenjena je kako mlađim, tako i starijim školarcima. Na kraju se nalaze poglavlja koja motivišu dete da samo izmašta svoju priču nalik onima u knjizi.

Đuričko je stalni član Jugoslovenskog dramskog pozorišta i ostvario je više od 40 uloga u filmovima, pozorišnim predstavama i televizijskim serijama, a knjiga "Dogodovštine jednog Džonija" nastala je, kaže, kao plod one najvažnije – uloge roditelja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đuričku uručena Nagrada za najbolju knjigu u oblasti dečje književnosti

Izvor: Danas, 06.Mar.2019

Glumac Nikola Đuričko predstavio je svoj književni prvenac Dogodovštine jednog Džonija na Međunarodnom sajmu knjiga u Novom Sadu. Članak Đuričku uručena Nagrada za najbolju knjigu u oblasti dečje književnosti se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.