Nagrada Gomionica posthumno Dobrici Eriću za Našu gošću godinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Sep.2019, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrada "Gomionica" posthumno Dobrici Eriću za "Našu gošću godinu"

Na 24. Međunarodnom sajmu knjiga u Banjaluci, koji se danas završava, nagrada "Gomionica" za najbolju knjigu za decu dodeljena je "Kreativnom centru", za knjigu "Naša gošća godina", koju je napisao Dobrica Erić , a ilustrovala Marica Kicušić.

Nagradu je dodelio žiri ocenjujući celokupnu izdavačku produkciju predstavljenu na Sajmu knjige u Banjaluci, koji se održava od 10. do 16. septembra.

O ovoj nagradi odlučivao je žiri u sastavu: Ranko Risojević, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << predsednik, prof. dr Mirjana Kuburić Macura i prof. dr Igor Simanović. "Posebno nam je zadovoljstvo što je neposredno nakon što je objavljena, knjiga "Naša gošća godina" osvojila ovu nagradu. Objavili smo je u slavu velikog pisca Dobrice Erića, autora mnogih naših knjiga. Znamo da su stihovi iz nje bili posebno dragi autori i nadamo se da će čitaoci svih uzrasta u njoj uživati", navela je Milena Trutin, urednica knjige.

Knjiga "Naša gošća godina" objavljena je u vreme kada se navršava 60 godina od izdavanja prve knjige Dobrice Erića. Pesnik je u posveti naveo da je knjiga napisana po nagovoru "velikog deteta" Duška Radovića. Priče i pesme o godišnjim dobima nastale su u vreme kada je Dobrica Erić bio član redakcije "Poletarca", poznatog časopisa za decu koji je izlazio sedamdesetih godina XX veka. Dušku Radoviću se toliko dopala Erićeva pesma o godišnjim dobima da ga je nagovorio da opiše sve mesece.

Kreativni centar je osvojio osam nagrada Gomionica. Pored ovogodišnjeg priznanja, Gomionica je dodeljena i za izdanja Stilske igre (2014), Vrlo retka pripovetka (2011), Priča o dobroj metli (2011), Knjiga za svaku devojčicu (2009), Tajni život Hranislava Dobrića (2004), Hajduci (2000), kao i za ukupnu produkciju dečje knjige izložene na Sajmu knjige u Banjaluci 1999. godine.
Pogledaj vesti o: Sajam knjiga

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.