Izvor: Nezavisne Novine, 16.Apr.2018, 19:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banjalučki umjetnici ugostili pobjednike konkursa "Zašto je kultura (meni) važna?"

BANJALUKA - Banjalučki umjetnik Mladen Miljanović, zajedno s "Bunkerom", kojeg je predstavljao Saša Đorđević, ugostili su danas u ateljeu troje nagrađenih učenika s konkursa Ministarstva prosvjete i kulture RS "Zašto je kultura (meni) važna?".

Radi se o učenicima koji dolaze iz Bijeljine, Banjaluke i Bileće, a koji su na pomenutom konkursu dobili nagrade iz oblasti vizuelnih umjetnosti i dizajna.

"Ovo je dobra inicijativa za mlade ljude, da od nas iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << prve ruke saznaju šta to znači baviti se umjetnošću. Imaće priliku da budu s umjetnicima, u prostorima gdje se smišljaju priče i da prođu kroz proces stvaranja te da pokušaju shvatiti koje su to prepreke u stvaralaštu. Otkrićemo šta mi radimo kao umjetnici i mislim da će ovaj projekat motivisati i društvo i djecu da se bave kreativnim radom", rekao je umjetnik Mladen Miljanović.

Umjetnik Saša Đorđević iz "Bunkera" je istakao da je ovo studio koji se prvenstvno bavi oglašavanjem odnosno komunikacijom s tržištem i grupama.

"U tom smislu želimo da studentima pojasnimo taj proces od početka do kraja i u tom smislu smo pripremili već urađen slučaj koji pokriva i video-rad i spot za televiziju, ali i sve ostale materijale jedne kampanje. Naše goste ćemo provesti kroz taj proces koji se može primijeniti u medijima", rekao je Đorđević.

Učenik Bogdan Tintor, koji dolazi iz Gimnazije "Filip Višnjić" iz Bijeljine, a koji je jedan od učesnika projekta, ističe da mu nagrada mnogo znači, jer će imati prilike da uči od starijih i iskusnijih umjetnika.

"Ja sam napravio aplikaciju 'Bonton' i smatram da je to najbolji način da se podstaknu mlađe, ali i starije generacije da uče više o bontonu. Aplikacija se može preuzeti na 'Google playu'. Čine je lekcije iz bontona, a na kraju svake lekcije korisnik može učestvovati u kvizu", rekao je Tintor.

Učenik Ivan Samardžić, koji dolazi iz Opšte gimnazije u Bileći, takođe navodi da mu nagrada mnogo znači, te da se nada da će imati priliku da nauči nove tehnike rada od iskusnijih umjetnika.

"Ovaj konkurs se dosta razlikuje od ostalih i veoma je zanimljiv, na njega sam odgovorio slikom na kojoj sam predstavio važnost kulture. Tehnika je akril na papiru", rekao je Samardžić.

Pomoćnica ministra prosvjete i kulture Tanja Đaković je istakla da je Ministarstvo ponosno na ovaj projekat, te da aktivno radi na strategiji razvoja kulture.

"Radeći strategiju razvoja kulture Republike Srpske shvatili smo da je veliki izazov s kojim treba da se borimo u narednom periodu rad s publikom. Odlučili smo da pokrenemo niz kampanja približavanja kulture i umjetnosti svim građanima Srpske. Ovaj projekat smo pokrenuli zajedno s Republičikim pedagoškim zavodom", istakla je Đakovićeva. Ona je dodala da je akcenat stavljen na iskustvene nagrade.

"Mladim ljudima ćemo omogućiti da kroz svoju kreativnost dobiju priliku da od umjetnika direktno uče i da im umjetnici prenesu ono njvažnije, a to je iskustvo i doživljaj stvaranja jednog umjetničkog djela", dodala je Đakovićeva.

Na konkurs Ministarstva prosvjete i kulture RS stiglo je 220 radova, od kojih je izabran rad 31 učenika iz cijele Republike Srpske u raznim kategorijama.
Pogledaj vesti o: Saša Đorđević

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.