Saša Đorđević
Saša Đorđević

Aleksandar Saša Đorđević rođen u Beogradu 26. avgusta 1967. godine je bivši jugoslovenski i srpski košarkaš a danas i košarkaški trener.
Trenutno je trener i selektor Košarkaške reprezentacije Srbije.
Aleksandar je rođen u porodici Bratislava Đorđevića košarkaškog trenera, počeo je da trenira u Crvenoj zvezdi 1977. godine posle a posle deset meseci je prešao u Radnički.
Pohađao je desetu beogradsku gimnaziju i učio i trenirao naporno. 1983. godine je prešao da igra u Partizan, Aleksandar je u debitantskoj sezoni sa Partizanom osvojio sedmo mesto. U sezoni 1985. trener Partizana Zoran Slavnić je Đorđevića sa sedamnaest godina uvrstio i ubacio u prvi tim. Posle teških borbi na terenu i teških utakmica Partizan je završio sezonu na petom mestu. Usled poraza u košarci Aleksandar je odlučio da se povuče na kratko i ode na odsluženje vojnog roka.

Tokom 1990. godine Aleksandar je bio na pregovorima sa Bolton seltiksima ali do dogovora nije došlo tada se vratio u Partizan. Novi mladi trener Željko Obradović je postavio za predvodnika mladog tima Đorđevića čiji je prosek bio dvadeset godina. Partizan je osvojio prvenstvo i kup Jugoslavije kao i kup Evropskih šampiona 1992. godine u Istanbulu. Zbog rata u bivšoj Jugoslaviji Partizan je sve utakmice igrao na neutralnom terenu i u španskom gradu Fuenlabrada kod Madrida. U finalu je Partizan igrao protiv španskog Huventuda i na osam sekundi do samog kraja i pri kraju vođstva španskog tima sa 70 prema 68 Aleksandar Đorđević je pretrčao ceo teren i pogodio šut za tri poena i doneo Partizanu prvu titulu prvaka Evrope.

Posle devet godina igranja u Partizanu Saša odlazi da igra u Italiju za tim Olimpija Milano. Sa Olimpijom je osvojio kup Radivoja Koraća. Posle Olimpije odlazi da igra za klub Fortitudo Bolonja. Posle pregovora odlazi da igra za NBA tim Portland, igrao je na odbrambenoj liniji nakon osam odigranih utakmica vratio se u Evropu i zaigrao za špansku Barselonu. Igrao je odlično osvojio je prvenstvo Španije sa svojim timom. Postao je omiljeni igrač u Španiji. Posle pregovora nastavio je da igra za Real Madrid i doveo je više puta svojom igrom Real do pobede.
Posle duge pauze zaigrao je u Italiji za Skavolini i sa njima je stigao do finala kupa Italije. Posle toga je igrao i za Olimpiju iz Milana.

Više puta je igrao za reprezentaciju, 1986. godine osvojio je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Austriji na čelu sa Svetislavom Pešićem. Sa juniorskom reprezentacijom osvojio je Svetsko prvenstvo u Bormiju. 1991. godine Saša se vraća u igru i učestvuje sa timom na Evropskom takmičenju u Rimu gde je Jugoslavija osvojila zlatnu medalju. Zbog sankcija uvedenih zemlji na više takmičenja timu SRJ je bilo zabranjeno da igra, prvo takmičenje na kom su zaigrali bilo je Evropsko prvenstvo u košarci u Atini 1995. godine.

Đorđević je do finala igrao solidno dok nije u finalu zablistao protiv Litvanije kada je nadoknadio sve i postigao 41 poen. Na olimpijskim igrama 1996. godine u Atlanti osvojili su srebrnu medalju. Sledeće Evropsko prvenstvo koje se odigralo jeste bilo u Barseloni gde je zbog izostanka nekih igrača postavljen za kapitena.
U igri protiv Hrvatske Saša je ponovio šut iz Istanbula 1992. godine i doneo veliku pobedu Jugoslaviji.

Jugoslavija je odbranila zlatnu medalju pobedom nad Italijom dok je Saša proglašen za najboljeg igrača. 2005. godine Saša Đorđević se oprostio od igranja pred prepunim tribinama Pionira i kamerama iz celog sveta. Zbog velike ljubavi prema košarci vratio se na teren kao trener gde je potpisao ugovor za Armani Džins. Od 2011. godine bio je trener Benetona. Saša je 2013. godine postao trener seniorske reprezentacije Srbije. Ostvario je veliki uspeh na Svetskom prvenstvu u Španiji osvojivši srebrnu medalju 2014. godine. Sa najboljim igračima je osnivač humanitarne organizacije Grupa 7. Nacionalni ambasador je Unicefa u Srbiji.
Kratko se pojavio u filmu Nebeska udica. Otac je dve ćerke, u srećnom i dugom braku sa Aleksandrom.
Strah i trepet konkurencije, čovek koji je definisao termin vođe u košarci, kao i timski rad. Saša Đorđević je najbolji primer najbolje generacije srpskih košarkaša.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Dr Đorđević: U ZC Vranje preduzete sve mere zbog smrti porodilje

VRANJE. Dr Saša Đorđević, direktor Zdravstvenog centra u Vranju, u izjavi za. Regionalnu informativnu agenciju JUGpress, uz razumljivu. uzdržanost iako je u lokalnoj javnosti poznato ime ordinirajućeg. lekara, saopštio je da su u ovoj ustanovi preduzete sve mere zbog. smrti porodilje na Odeljenju za ginekologiju i akušerstvo. „Urađena je unutrašnja kontrola, klinička obdukcija i sudsko-. medicinska, očekuju se rezultati.

Izvor: JUGpress.com, 22.Apr.2024, 14:59

Detaljnije >>

OVO JE PORODILJA PREMINULA U VRANJU Majka četvoro dece sahranjena u svom selu, Tužilaštvo vodi istragu o smrti, čeka se da bude saslušan i doktor

Zdravstveni centar Vranje još uvek se nije oglasio zvanično saopštenjem o smrti porodilje koja je pre nekoliko dana preminula u porođajnoj sali nakon komplikacija nastalih tokom porođaja. Dr Saša Đorđević, direktor...

Izvor: Blic, 21.Apr.2024, 11:30

Detaljnije >>

Dva srebra za kovinske karatiste na Prvenstvu Srbije

Ženski kata-tim Radničkog u sastavu Anđela Krivošić, Selena Đorđević i Anđela Spasojević i muški kata-tim u sastavu Strahinja Đorđević, Saša Đurić i Andrija Đokić, osvojili su srebrne medalje na Prvenstvu Srbije za seniore,...

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 15.Apr.2024, 21:16

Detaljnije >>

PRVI ELEKTRIČNI AUTOMOBILI PROIZVEDENI U KRAGUJEVCU! Evo kada će se naći na ulicama

PRVI ELEKTRIČNI AUTOMOBILI PROIZVEDENI U KRAGUJEVCU! Evo kada će se naći na ulicama

Prema nezvaničnim informacijama koje je za RTS potvrdio Saša Đorđević, predsednik Samostalnog sindikata...

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Apr.2024, 11:14

Detaljnije >>

Prvi električni automobili proizvedeni u Kragujevcu, u toku testiranja

Prvi električni automobili proizvedeni u Kragujevcu, u toku testiranja

U fabrici "Fijat Krajsler automobili" u Kragujevcu proizvedeni su primerci prvog električnog automobila u Srbiji. Oni su namenjeni za takozvane "kreš" testove i ostala ispitivanja. Uskoro će prvi modeli biti testirani i na ulicama Kragujevca, nezvanično saznaje RTS.Kako je za RTS nezvanično potvrdio predsednik Samostalnog sindikata FCA Srbija Saša Đorđević, u toku su testiranja prvog električnog automobila koji je proizveden u našoj zemlji. Prva testiranja su obavljena u Kragujevcu, jer...

Izvor: AutoBlog, 03.Apr.2024, 00:53

Detaljnije >>

Prvi električni automobili proizvedeni u Kragujevcu

U toku su testiranja prvog električnog automobila koji je proizveden u Srbiji, potvrdio je nezvanično predsjednik Samostalnog sindikata FCA Srbija Saša Đorđević.

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Apr.2024, 23:21

Detaljnije >>

PUCAJU NA VISOKO: Drugoligaš želi na klupi Sašu Đorđevića (FOTO)

PUCAJU NA VISOKO: Drugoligaš želi na klupi Sašu Đorđevića (FOTO)

Zanimljiva ponuda.. Veoma zanimljiva vest stiže iz Italije. Tamošnji drugoligaš Trapan Šark želi na klupi ni manje ni više nego Aleksandra Đorđevića.. Nekadašnji selektor Srbije trenutno obavlja istu funkciju na klupi Kine, što ga ne sprečava da radi i u klupskoj košarci. Trapani Shark: PAZZA idea Sasha Djordjevic per la panchina https://t.co/eh6iOj7rDx. — BasketUniverso (@BasketUniverso) March 18, 2024. Trapani Šark...

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Mar.2024, 20:30

Detaljnije >>