SELFI SE SADA FOTKA I NA MARSU: Kineski rover uveliko osvaja Crvenu planetu (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jun.2021, 09:06

SELFI SE SADA FOTKA I NA MARSU: Kineski rover uveliko osvaja Crvenu planetu (FOTO)

Rover, koji je sleteo u maju, postavio je bežičnu kameru na tlo, a zatim se malo zakotrljao unazad kako bi zabeležio trenutak

Kineski rover "Džurong" poslao je seriju novih fotografija sa Marsa, uključujući i selfi.

.

Desno od Džuronga je platforma na raketni pogon pomoću koje je ovo vozilo sa šest točkova uspešno sletelo na Mars. Kineske zastave istaknute su i robotu i na platformi, piše Bi-Bi-Si.

Platforma se vidi na drugoj >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << fotografiji koju je napravio rover. Mogu se primetiti i rampa niz koju je Džužong morao da siđe kako bi došao do površine, kao i tragovi koje je ostavio u prašini prilikom okretanja. Treća fotografija prikazuje horizont koji se vidi sa mesta sletanja.

Ovaj region poznat je kao Utopia Planitia – ogroman predeo na severnoj hemisferi Marsa. Sve slike je objavila Kineska svemirska agencija na ceremoniji u čast uspeha misije rovera.

Utopia Planitia je kolosalni sliv dugačak više od 3.000 kilometara koji je nastao udarom, a naučnici se nadaju da će Džužong služiti bar 90 marsovskih dana.

Robot veoma liči na vozila Američke svemirske agencije (NASA) Spirit i Oportjuniti iz 2000-tih, a težak je oko 240 kilograma, dok visok jarbol nosi kamere koje služe za fotografisanje i kao pomoć pri navigaciji.

Uz pomoć pet dodatnih instrumenata, robot će istraživati mineralogiju kamenja i prirodu okruženja, uključujući vremenske prilike.

Kao i američki roveri, Džurong ima laser kojim seče kamenje, zbog ispitivanja hemijske strukture, kao i radar koji traži podzemne vode.
Pogledaj vesti o: Rover

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.