Najskuplji auto sajma u Beogradu dizajnirao je jedan Beograđanin FOTO

Izvor: B92, 23.Mar.2019, 09:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najskuplji auto sajma u Beogradu dizajnirao je jedan Beograđanin FOTO

Posetioce beogradskog salona automobila u hali 2A očekuje verovatno najveća ekskluziva ove manifestacije – superluksuzni Rolls Royce Cullinan.

Počasno mesto na štandu Delta Motorsa – među brojnim BMW modelima – pripada prvom SUV vozilu u istoriji brenda Rolls Royce.

Sa imenom koje je dobio po najvećem ikada pronađenom dijamantu na svetu, Cullinan predstavlja najluksuznije, ali i najudobnije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << terensko vozilo današnjice.

Naime, Rolls-Royce Cullinan opremljen je 22 inčnim alu felnama, a specijalni sistem oslanjanja sa vazdušnim ogibljenjem obezbeđuje superudobnu vožnju na svim podlogama. Kompjuter obavlja milion kalkulacija u svakoj sekundi kako bi iznivelisao karoseriju i prilagodio oslanjanje uslovima puta.

Ispod haube se nalazi 6.75 litarski bi-turbo V12 koji proizvodi 571 ks (420 kW) pri 5.000 o/min i isporučuje maksimalni obrtni moment od 850 Nm pri samo 1.600 o/min.

Snaga se prenosi na sve točkove, a Cullinan je opremljen i sistemom upravljanja na sva 4 točka. Maksimalna brzina elektronski je ograničena na 250 km/h, dok ovaj, preko 2,6 tona težak automobil iz stanja mirovanja do stotke ubrzava za svega 5,2 s.

Poseban kuriozitet u vezi sa modelom Rolls Royce Cullinan predstavlja podatak da je u njegovom dizajniranju učestvovao naš čovek, Pavle Trpinac, koji je rođen u Beogradu.

Pavle je pre toga takođe bio deo tima koji je oblikovao Rolls Royce modele Ghost i Wraith, a prisustvovao je i svečanoj premijeri Cullinana na sajmu u Beogradu.

"Povratak na salon automobila u Beogradu budi u meni lepe uspomene iz detinjstva kada sam prvi put posetio ovaj sajam sa svojim ocem", prisetio se Pavle Trpinac.

"Taj događaj je očigledno imao uticaja na moj budući život i danas se osećam izuzetno ponosno što sam ponovo deo beogradskog salona automobila".

Svoju ekskluzivu modela Cullinan potvrđuje i astronomskom cenom, s obzirom da osnovna verzija ovog automobila košta 265.000 evra, plus PDV, dok cena bogatije opremljenog primerka koji možete videti na sajmu nije saopštena.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Najskuplji auto sajma u Beogradu dizajnirao je rođeni Beograđanin

Izvor: Nezavisne Novine, 23.Mar.2019

Posjetioce beogradskog salona automobila u hali 2A očekuje vjerovatno najveća ekskluziva ove manifestacije - superluksuzni Rolls Royce Cullinan.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.