Izvor: Radio 021, 26.Dec.2018, 09:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sekulić: Ne vraćamo imovinu okupatorima, samo folksdojčerima koji to nisu bili

Pripadnike okupacionih snaga niko ne može da rehabilituje, a pogotovo ne da im vraća imovinu konfiskovanu posle Drugog svetskog rata, poručuje direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić i navodi da je Agencija do sada u tim slučajevima donela nekoliko desetina odluka kojim je odbila vraćanje imovine.

"To ne radi niko, pa neće ni Srbija", kaže Sekulić, ali naglašava da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja vraća imovinu folksdojčera koji nisu učestvovali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u okupacionim snagama, niti su vršili ratne zločine.

Naglasio je da Agencija primenjuje zakon koji je vrlo jasan po tom pitanju koji zabranjuje vraćanje imovine pripadnicima okupacionih snaga i njihovim potomcima.

Kako je naveo, postoji nekoliko desetina najdrastičnijih slučajeva rehabilitacije pripadnika SS divizije i ustaškog pokreta.

"Imamo i rehabilitaciju klasičnih ratnih zločinaca, pre svega iz Nedićevog režima", navodi Sekulić.

Objasnio je da je u svakom od tih slučajeva Agencija utvrdila da je pripadnik okupacionih snaga iz dostupne dokumentacije, odnosno iz arhiva BIA i vojske i svih relevantnih arhiva koji su čuvali tu građu.

"To nije neko napamet utvrdio, nego sve je dokumentovano. To su vrlo jasni spiskovi, tu je i čin i mesto gde je službovao, jedinica u kojoj je službovao, a ako je zločin, vrlo jasno je opisan", rekao je Sekulić.

Naveo je da je rehabilitacija poseban postupak u odnosu na restituciju i da je svako mešanje ta dva postupka zlonamerno, jer sudska rehabilitacija ne podrazumeva donošenje odluke o vraćanju imovine.

"Motiv rehabilitacije i motiv restitucije nije isti", rekao je Sekulić i dodao da se restitucija odnosi na imovinu, a rehabilitacijom se poništava neka osuda koja nije bila u skladu sa tadašnjim zakonima ili u skladu sa civilizacijskim standardima.

Naglasio je da nikome u Srbiji nije dopušteno da vraća u život i rehabilituje sopstvene okupatore.

"To je iznad i restitucije i iznad nekih uobičajenih ponašanja, iznad politike, vezano je za našu istoriju i za neke civilizacijske standarde koje moramo da poštujemo", rekao je Sekulić.

Upravni sud bi, kaže Sekulić, mogao da donese presudu i tako reši vraćanje imovine.

"Mislim da to ne bi bilo u redu", dodaje Sekulić.

Objasnio je da Agencija ne vraća imovinu okupacionim snagama, ali vraća pripadnicima nemačke nacionalne manjine, koji nisu učestvovali u okupacionim snagama, niti su vršili ratne zločine.

Ukupno je podneto 1.157 zahteva potomaka folksdojčera za vraćanje imovine, koji su uglavnom državljani Austrije i Nemačke. Austrijski državljani podneli su 564 zahteva, a nemački državljani 593 zahteva za vraćanje imovine.

Prema podacima Agencije za restituciju, do sada je doneto 75 rešenja za vraćanje imovine austrijskim državljanima i to 13 poslovnih prostora, dva stana i tri zgrade što je ukupno 18 objekata površine 2.440 metara kvadratnih. Agencija je takođe vratila bivšim vlasnicima i zakonskim naslednicima i 891 metara kvadratnih neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta, 482 hektara poljoprivrednog zemljišta, kao i 0,25 hektara šuma i šumskog zemljišta.

U skladu sa Zakonom o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, Agencija je do sada donela 67 rešenja o vraćanju oduzete imovine nemačkim državljanima, a za sada vraćeno je 28 poslovnih prostora, tri stana i devet zgrada što je ukupno 40 objekata površine 2.171 metara kvadratnih.

Bivšim vlasnicima i zakonskim naslednicima vraćeno je i 187 metara kvadratnih neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta, 376 hektara poljoprivrednog zemljišta, kao i 2,1 hektara šuma.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.