Niko ne očekuje da Srbija vrati sve odjednom

Izvor: Mondo, 10.Mar.2018, 23:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Niko ne očekuje da Srbija vrati sve odjednom"

Nije poznato šta sve u Srbiji po pitanju restitucije potražuju američki državljani, a ambasador Kajl Skot kaže da niko ne očekuje da se odjednom vrati sva imovina, ali da je potrebno naći rešenje.

Foto: Mondo/Stefan Stojanović

"Srbija je primer ne samo za region nego Evropu, što se toga tiče", rekao je Skot za TV O2.

U Agenciji za restituciju objašnjavaju da diskriminacija prema strancima ne postoji. Za sada, po pitanju restitucije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << s Amerikom nismo u problemu, navela je ta televizija.

Ali, pored dobre saradnje tu je, objašnjava Skot, i interes i navodi da su brojni američki građani koji su izgubili imovinu u periodu holokausta ili komunizma.

“To je ogromna suma. Ne očekujemo da Srbija ojednom vrati sve natrag, ali rešenje treba naći”, dodao je ambasador.

U Agenciji za restituciju kažu da je procenjena vrednost ukupne imovine koja ne može da se vrati u naturi 13,6 milijardi evra.

Koliki je američki deo, nije jasno, ali jeste nešto drugo.

Prvi u Evropi:Stradalim Jevrejima vraćeno 14 mil €

“Srbija je specifična, jer ne pravimo diskriminaciju stranim građanima i ne dozvoljavamo samo onim građanima čije države ne daju našima i to je prirodno”, rekao je Strahinja Sekulić iz Agencije za restituciju.

NA ČEKANJU: Pare za otetu imovinu tek od decembra

Do kraja godine naturalna i crkvena restitucija ulaze u završnu fazu, a do sada se površina vraćenih poslovnih prostora, stanova i zgrada širom Srbije meri se oko 450.000 kvadrata.

U Agenciji poručuju da u ovom trenutku imaju opterećenje od oko 1.000 predmeta po čoveku.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.