Nema vraćanja imovine potomcima pripadnika okupacionih snaga?

Izvor: RTS, 13.Dec.2018, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema vraćanja imovine potomcima pripadnika okupacionih snaga?

Restituciji prethodi postupak rehabilitacije. To, ipak, ne znači da će imovina rehabilitovanih pripadnika ustaškog pokreta i okupacionih snaga biti vraćena njihovim potomcima - barem, kako je rekao predsednik Agencije za restituciju Strahinja Sekulić, dok važi postojeći Zakon o restituciji.
Imovina konfiskovana Nemcima nakon Drugog svetskog rata sve češće je predmet sudskih sporova, u kojima potomci >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i naslednici traže povraćaj oduzetih imanja. Najviše je takvih primera u Bačkoj i Banatu.

U Nacionalnom savetu nemačke nacionalne manjine kažu da su im se povremeno obraćali za pomoć državljani Nemačke i Austrije koji traže povraćaj nekada oduzetih imanja.
Po nezvaničnim podacima, kroz postupak restitucije do sada je u Srbiji Nemcima vraćeno četrdesetak poslovnih prostora, sedam zgrada, pet stanova i blizu 500 hektara poljoprivrednog zemljišta.
Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju, gostujući u našoj emisiji rekao je da potomcima rehabilitovanih pripadnika ustaškog pokreta i SS divizije "Princ Eugen" imovina neće biti vraćena dok je on na čelu Agencije i dok važi postojeći Zakon o restituciji:
"Rehabilitacija ne znači ništa za restituciju. Ona samo znači da jedan od pripadnika okupacionih snaga oslobođen presude na osnovu koje je osuđen nakon Drugog svetskog rata.”
Agencija za restituciju do sada je rešila 71 odsto zahteva i, kako se očekuje, proces restitucije građana trebalo bi da se završi za četiri godine.
Kada se reše svi predmeti, građanima koji su podneli zahtev za restituciju, biće isplaćeno ukupno dve milijarde evra.
 
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.