Levi: Plemenit gest Srbije uzor drugim zemljama

Izvor: RTS, 10.Feb.2016, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Levi: Plemenit gest Srbije uzor drugim zemljama

Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine od žrtava Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika, prema najavama, dobiće podršku svih stranaka u republičkom parlamentu. Ambasador Izraela Josef Levi ocenio je zakon kao plemeniti srpski gest i uzor drugim zemljama. Iz Mreže za restituciju napominju da su za sprovođenje te odluke neophodne i izmene Zakona o restituciji, kako bi se uklonile prepreke za vraćanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << imovine u naturi.
Iz svoje kuće u Ruvarčevoj ulici u zemunski logor na Starom sajmištu za Jevreje decembra 1941. godine odveden je bračni par Robiček. Imovina im je oduzeta, a gde su i kada pogubljeni nije utvrđeno.

"Posle razbojničkog otimanja imovine, nažalost, žrtve ne može niko da vrati. Ukoliko bude vraćena, ona će omogućiti jevrejskoj zajednici da obavlja sve svoje funkcije – i socijalne, i kulturne, i verske, i sve druge", ističe predsednik Saveza jevrejskih opština Robert Fuks.
Pokretna i nepokretna imovina, poljoprivredno i građevinsko zemljište, fabrike, radionice, škole, bolnice na spisku su imovine žrtava Holokausta bez naslednika.
Ambasador Izraela Josef Levi ističe da je ovo važan trenutak za našu solidarnost i zajedničku istoriju. "Srbija je danas uzor drugim evropskim zemljama, predstavila je rešenje koje bi drugi trebalo da preuzmu. Ovo je plemenit srpski gest – biti punog srca, biti svestan prošlosti, biti pravedan i dobar", ocenio je Levi.
Zakon predviđa da imovina koju nema ko da nasledi pripadne jevrejskim opštinama. A planirana je i novčana nadoknada.
Ministar pravde Nikola Selaković kaže da su taksativno navedene aktivnosti na koje se usmeravaju prihodi koji se ostvare primenom zakona, a propisano je i sačinjavanje programa upravljanja prihodima Saveza jevrejskih opština Srbije i jevrejskih opština.
Za donošenje Zakona o vraćanju imovine oduzete žrtvama Holokausta i drugim žrtvama fašizma, Srbija se obavezala 2009. godine Terezinskom deklaracijom usvojenom u nekadašnjem logoru za Jevreje u Češkoj.
"Da bi se vraćanje imovine Jevrejima primenio u potpunosti neophodno je izmeniti Zakon o restituciji kako bi se uklonile prepreke za vraćanje imovine u naturi na šta su upozorili i Evropska komisija i Evropski parlament svojom rezolucijom pre nedelju dana", ukazuje Mile Antić iz Mreže za restituciju.
Od 82.500 Jevreja koji su živeli u Jugoslaviji, svega njih 14.000 je uspelo da preživi Holokaust. Tri hiljade porodica nema ko da nasledi.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Levi: Plemenit gest za uzor drugim zemljama

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Feb.2016

Ambasador Izraela u Srbiji Josef Levi ocenio je kao plemenit gest i uzor drugim zemljama Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine od žrtava Holokausta, koji će, prema najavama, dobiti podršku svih stranaka u republičkom parlamentu...Levi ističe da je ovo važan trenutak za našu solidarnost...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.