Lauder pozdravlja razrešenje krize u Savezu jevrejskih opština u Srbiji, otvoren put za restituciju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jun.2020, 12:47

Lauder pozdravlja razrešenje krize u Savezu jevrejskih opština u Srbiji, otvoren put za restituciju

Svetski jevrejski kongres, najjača jevrejska organizacija u svetu, sa sedištem u SAD, pozdravila je odluku srpskog pravosudnog sistema da potvrdi zakonitost izbora Aleksandra Jinkera za predsednika Jevrejske opštine Beograd nakon što je, kako navodi, skoro dve godine Savez jevrejskih opština u Srbiji bio podeljen po tom pitanju.

Predsednik Svetskog jevrejskog kongresa Ronald Lauder rekao je da je duboko zahvalan vlastima u Srbiji na "prepoznavanju potrebe za iskrenim i brzim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rešenjem unutrašnje krize u jevrejskoj zajednici", navodi se u saopštenju Kongresa.

On je dodao da je ta kriza pretila da izbaci iz koloseka ključne napore vlade kako bi se napredovalo u procesu obezbeđivanja odgovarajuće restitucije za žrtve holokausta i njihovih naslednika.

Lauder je rekao da je Svetski jevrejski kongres izuzetno ohrabren pokazanom posvećenošću Srbije u rešavanju ovog pitanja, čak i u vreme pandemije korona virusa.

Ocenio je da je zakon Vlade Srbije koji se bavi pitanjem vraćanja imovine jevrejskoj zajednici "bez sumnje jedan od najpravednijih i dalekosežnijih u Evropi" i poručio da bi on trebalo da služi kao model drugim zemljama.

Jiker je za predsednika Jevrejske opštine Beograd izabran u martu prošle godine.
Pogledaj vesti o: Restitucija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Svetski jevrejski kongres podržava izbor Aleksandra Jinkera za predsednika Jevrejske opštine Beograd

Izvor: RTS, 04.Jun.2020

Svetski jevrejski kongres (SJK) pozdravio je odluku srpskog pravosuđa kojom je potvrđen legalitet izbora Aleksandra Jinkera za predsednika Jevrejske opštine Beograd, saopšteno je iz sedišta te organizacije u Njujorku. . ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.