Izvor: RTS, 04.Mar.2021, 12:05

Grafički kolektiv dobio novu adresu, samo još fali struja

Posle iseljenja iz galerije na Obilićevom vencu zbog restitucije, Grafički kolektiv je dobio novu adresu. Usled administrativnih zastoja ta izuzetno značajna kulturna institucija više od godinu nema struju.
Adekvatan prostor za Grafički kolektiv je rešen problem, ali se pojavio novi: radno vreme se prilagođava godišnjim dobima. U zimskom periodu je od 11 do 15 časova. Uprkos tome, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nastavlja se projekat "Kreativno, nestrpljivo, izazovno…".

"Dok čekamo struju, dok čekamo da se ovaj prostor privede nameni onako kako bi trebalo, galerijski po standardima, vreme prolazi. Umetnici su nestrpljivi, i mi svi u Grafičkom kolektivu, i onda smo rešili da priređujemo ove izložbe prilagođavajući se: koliko traje izložba, koliko traje dnevno svetlo", kaže  Ljiljana Ćinkul, umetnička direktorka Grafičkog kolektiva.
U pripremi je međunarodni onlajn simpozijum posvećen grafici danas, na kome će učestvovati više od 40 autora.
Radi se na virtuelnoj postavci "Durbin istorije" koja će predstaviti umetnike i događaje koji su obeležili scenu u Srbiji i život Grafičkog kolektiva u proteklih sedamdeset godina. Najveća zbirka savremene grafike koju čini oko 5.000 radova biće izlagana kad se za to stvore uslovi. Redovan godišnji program se nastavlja, uz želju umetnika:
"Da se vidi naš rad i da se čuje naš glas. Prosto, da se to što pre završi i da možemo da radimo i izlažemo u prostoru koji volimo", kaže Vesna Stajčić, umetnica.
Uz Grafički kolektiv su stasavale generacije umetnika.
Na aktuelnoj izložbi mladim autorima je pružena prilika da crtajući po zidovima galerije prenesu vizelni izraz koji se zasniva na fenomenima popularne kulture.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.