Crkvama vraćeno 40,5 odsto traženog zemljišta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Mar.2011, 11:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crkvama vraćeno 40,5 odsto traženog zemljišta

BEOGRAD -

Direkcija za restituciju Srbije je crkvama i verskim zajednicama do kraja prošle godine vratila 33.289 hektara poljoprivrednog, šumskog i gradskog građevinskog zemljišta, što je 40,5 odsto od ukupno traženog zemljišta, rečeno je agenciji Beta u toj instituciji.

Vraćeno je 62.362 kvadratnih metara objekata, što predstavlja 16,3 od ukupne površine traženih objekata. Kako se dodaje, Direkcija za restituciju je donosila samo rešenja kojima je vršeno vraćanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << imovine u naturalnom obliku.

Prema grubim procenama Direkcije za restituciju u obliku naturalne i zamenske restitucije moglo bi biti vraćeno i do 90 odsto od ukupnog obima tražene imovine.

Iako je Članom 4. Zakona o vraćanju (restituciji) imovine crkvama i verskim zajednicama, predviđena tri modela vraćanja imovine (naturalna restitucija, naknada u obliku vraćanje druge odgovarajuće imovine, tzv. "zamenska" restitucija i novčano obeštećenje) u praksi se primenjuje samo naturalni oblik restitucije, tamo gde je to moguće, navode u Direkciji.

Takozvanu "zamensku restituciju" i novčanu naknadu u praksi je nemoguće primeniti, jer nisu stvoreni zakonski, ni drugi preduslovi za njihovu primenu.

Kod zamenske restitucije, ne postoje formirani fondovi poljoprivrednog, šumskog, građevinskog zemljišta, kao ni fondovi stambenog i poslovnog prostora iz kojih bi se vršila zamenska restitucija.

Pošto opšti zakon o restituciji još nije donet, za sada nema mogućnosti za vraćanje imovine u vidu novčanog obeštećenja, tako da do danas nije doneto ni jedno rešenje o novčanom obeštećenju, odnosno ni jedna crkva ni verska zajednica nije novčano obeštećena za oduzetu imovinu. Kada je reč o takozvanoj ,"zamenskoj restituciji" do sada je samo u dva tri sporadična slučaja među strankama postignuto poravnanje i izvršeno vraćanje druge odgovarajuće imovine umesto oduzete, navode u Direkciji.

U Direkciji kažu i da će pitanje nadležnosti za vraćanje imovine ostalim subjektima, kojima do sada imovina nije vraćena, biti rešeno novim zakonom, te da ne žele da prejudiciraju da li će biti u njihovoj nadležnosti.

Ustavni sud bi trebalo do kraja marta da razmatra zahtev za ocenu ustavnosti Zakona o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama, a od odluke suda će zavisiti kako će biti obeštećeni vlasnici oduzete imovine.

Prema Akcionom planu za brže sticanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, koji je krajem decembra 2010. godine usvojila Vlada Srbije, zakon o restituciji bi trebalo da bude usvojen do juna 2011. godine.

Bivši državni sekretar u Ministarstvu finansija Srbije Slobodan Ilić, koji je bio na čelu radne grupu koja priprema predlog zakona o vraćanju imovine, najavljivao je da će se, u slučaju da Ustavni sud oceni da je Zakon o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama ustavan, i u obeštećenju bivših vlasnika biti primenjena sva tri modela restitucije.

On je rekao i da će se, ukoliko mišljenje Ustavnog suda bude da taj zakon nije u skladu sa Ustavom, verovatno biti primenjen model finansijskog obeštećenja, ali u određenom procentu procenjene vrednosti oduzete imovine.

Predstavnici udruženja građana koji potražuju imovinu tvrde da se oko 90 odsto oduzete imovine može vratiti u naturalnom obliku, jer se uglavnom potražuje zemljište.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Crkvama vraćeno 40,5 odsto traženog zemljišta

Izvor: Beta, 20.Mar.2011

BEOGRAD, 20. marta 2011. (Beta) - Direkcija za restituciju Srbije je crkvama i verskim zajednicama do kraja prošle godine vratila 33.289 hektara poljoprivrednog, šumskog i gradskog gradjevinskog zemljišta, što je 40,5 odsto od ukupno traženog zemljišta, rečeno je agenciji Beta u toj instituciji...Vraćeno...

Nastavak na Beta...

Crkvama vraćeno 40,5 odsto traženog zemljišta

Izvor: NaDlanu.com, 20.Mar.2011

BEOGRAD, 20. marta 2011. (Beta) - Direkcija za restituciju Srbije je crkvama i verskim zajednicama do kraja prošle godine vratila 33.289 hektara poljoprivrednog, šumskog i gradskog gradjevinskog zemljišta, što je 40,5 odsto od ukupno traženog zemljišta, rečeno je agenciji Beta u toj instituciji.Vraćeno...

Nastavak na NaDlanu.com...

Crkvama vraćeno oko 40 odsto zemljišta

Izvor: Radio 021, 20.Mar.2011

Direkcija za restituciju Srbije je crkvama i verskim zajednicama do kraja prošle godine vratila 33.289 hektara poljoprivrednog, šumskog i gradskog građevinskog zemljišta, što je 40,5 odsto od ukupno traženog zemljišta.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.