Zemljoradnička zadruga „Brka“ Brčko u problemu: Ostaju bez sušare jer nemaju zemljište

Izvor: Blic, 31.Avg.2017, 22:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zemljoradnička zadruga „Brka“ Brčko u problemu: Ostaju bez sušare jer nemaju zemljište

Izgradnja moderne sušare za žito i mešaone stočne hrane, čija vrednost iznosi 1,5 miliona KM će, po svemu sudeći, početi u nekoj drugoj opštini umesto u Brčko distriktu.

To je izjavio Adis Rahman, projekt menadžer Zemljoradničke zadruge „Brka“ iz Brčkog, koji objašnjava da je najveći problem što nisu uspeli da reše pitanje obezbeđenja zamljišta. Kaže da osam meseci od potpisivanja ugovora o ovom projektu prekogranične saradnje, koji realizuju sa partnerima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iz Češke, pokušavaju rešiti ovaj problem.

- Cilj nam je bio da se projekat realizuje na području Distrikta, da bi naši poljoprivrednici imali najviše koristi, ali ćemo zbog sporosti i rokova rešenje tražiti na drugoj strani - istakao je Rahman.

Ovo je samo jedan od ukupno četiri projekta koje Zadruga „Brka“ Brčko realizuje sa češkim partnerima i čija je ukupna vrednost tri miliona KM, od čega je 50 odsto učešće Zadruge.

Sa nemačkom nevladinom organizacijom GIZ provode projekat investiranja u pogone za sušenje i preradu voća i povrća vredan 300.000 KM, koji će biti završen u naredna dva meseca.

- Želimo da napravimo krajnji proizvod, koji će obezbediti siguran plasman za naše proizvođače u celokupnom lancu. Učitavanjem koda na pakovanju dobićemo informacije o svim učesnicima u procesa proizvodnje - pojasnio je Rahman.

On je dodao da se radi i na projektu sertifikovanja, dobijanja Global GAP sertifikata, kao uslova za izvoz voća i povrća u zemlje EU.

Podsetili su da je u toku i realizacija projekta unapređenja kvantiteta i kvaliteta proizvodnje mleka u Distriktu. Ovaj projekat vrednosti je milion maraka, koji finansira EU, a čiji je implementator Češka razvojna agencija.

- Što se tiče ovog projekta, dobili smo 20 novih laktofriza za sve otkupne stanice i nešto laktofriza za naše veće farme, tako da ćemo i po tom osnovu imati bolje uslove za sakupljanje mleka - rekao je Šaćir Rahman, direktor Zemljoradničke zadruge „Brka“.

U okviru ovog projekta predstavnici i kooperanti ove zadruge boravili su u poseti Češkoj, gde su ih stručnjaci sa Mendelovog univerziteta upoznali sa tehnologijom proizvodnje mleka i najmlađem kooperantu, koji je boravio u poseti ponudili besplatno studiranje na njihovom Univerzitetu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.