Izvor: Blic, 11.Dec.2016, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZAPOSLENI U PRIVREDI NE MOGU DA IZDRŽAVAJU ADMINISTRACIJU Državne fotelje na grbači radnika u proizvodnji

Kako kriza raste tako se u RS povećava broj radnika u javnom sektoru, dok se broj radnika u proizvodnji smanjuje.

U Republici Srpskoj je 2008. godine, koja se uzima kao godina početka krize u državnoj upravi, odbrani i obaveznom socijalnom osiguranju bilo zaposleno 18.670 radnika, dok je do marta ove godine taj broj povećan za skoro 5.500 zaposlenih i sada ih je ukupnp 24.099.

U oblasti obrazovanja broj zaposlenih je povećan za preko 6.000 - sa 16.724 u 2008. godini >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na skoro 23.000 u ovoj godini. U oblasti zdravstva i socijalnog rada početkom krize bilo je zaposleno 15.306 radnika, da bi se do ove godine taj broj povećao na oko 17.000.

S druge strane samo u prerađivačkoj industriji se broj radnika od početka krize smanjio za 7.430 i u martu ove godine ih je bilo  50.926.

U Uniji udruženja poslodavaca RS kažu da u privredi ukupno ima 90.000 radnika koji stvaraju najveći deo vrednost iz koje se finansira celokupno društvo.

- Na svakog radnika u privredi dolazi deset građana iz različitih grupacija stanovništva koji troše stvorenu vrednost. S obzirom na rast ukupnog duga Srpske, izvesno je da ovaj nivo privredne aktivnosti ne može zadovoljiti trenutne rashode - kaže Saša Aćić, direktor Unije.

On ističe da nijedan sistem ne može biti baziran na rastu potrošnje već isključivo na efikasnom korištenju prirodnih i ljudskih resursa.

- Prvi koraci ka tome su smanjenje javne potrošnje i rasterećenje privrede - naglašava Aćić.

Međunarodni monetarni fond, koji od BiH traži smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru, kao i izdvajanja iz budžeta za njihove plate, je posebno skrenuo pažnju na višak radnika u obrazovanju, policiji i nedmedicinskoh osoblja u zdravstvu.

Vlasti u BiH su obećale da će smanjivati javnu potrošnju kao i da će preduzeti mere za podsticanje zapošljavanja u javnom sektoru.

Iz Vlade RS su najavili da prave plan za poresko opterećenje na plate kako bi se olakšalo otvaranje radnih mesta u privatnom sektoru. Manje stope poreza i doprinosa na rad  su najavljene od januara naredne godine.

Mere rasterećenja do kraja godine

U Ministarstvu finansija RS kažu da su mere koje Vlada RS planira do kraja godine u oblasti poreske politike definisane su Ekonomskom politikom, Reformskom agendom, pratećim Akcionim planom, kao i Pismom namere.

- Trenutno pripremamo Nacrt Budžeta za 2017. godinu, Program ekonomskih reformi, te nekoliko zakona iz oblasti poreske politike koji su u planu rada do kraja godine - kažu u Ministarstvu.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Kriza steže, ali se javni sektor širi!

Izvor: Cafe.ba, 11.Dec.2016

Kako kriza raste tako se u Republici Srpskoj povećava broj radnika u javnom sektoru, dok se broj radnika u proizvodnji smanjuje.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.