Izvor: Blic, 14.Jan.2018, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VESELO Kako se pravoslavna Nova godina dočekala u Srpskoj (FOTO)

Višegrađani su pravoslavnu Novu godinu dočekali na Trgu Petra Petrovića Njegoša u Andrićgradu uz nastup Kikija Lesendrića i "Pilota", u organizaciji opštine Višegrad i Andrićgrada.

Kiki Lesendrić je rekao da je Višegrad oduvek bio istorijsko mesto i da je sada sa Andrićgradom "najlepši kutak u Evropi".

- To je delo ljudi koji znaju da cene ono što je Ivo Andrić ostavio iza sebe. Drago mi je da smo ovde, jer je sve nestvarno - istakao je Lesendrić. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Lesendrić je svima poželeo da u Novoj godini čuvaju porodicu, prijatelje i zemlju i poželio puno sreće, zdravlja i ljubavi, uz poruku da slušaju muziku.

Nakon vatrometa, koji je usledio u ponoć, prisutnima se obratio načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević koji im je poželeo sreću, zdravlje i radost.

- Neka nam pravoslavna Nova godina bude bolja od prethodne i da nas bude još više - rekao je Đurević.

Građanima su besplatno služeni kuvano vino i čaj.

Stanovnici Dervente dočekali su pravoslavnu Novu godinu na Trgu pravoslavlja uz muziku, kuvano vino i vatromet. Na proslavi je nastupila pevačica Gordana Goca Lazarević, a okupljene je u ponoć pozdravio načelnik opštine Milorad Simić i čestitao im pravoslavnu Novu godinu.

U Sabornom i spomen-hramu Uspenja Presvete Bogorodice prethodno je u 23.30 služen moleban.

Predsednik derventske "Prosvjete", protojerej-stavrofor Dragan Kainović, kaže da su ovakva druženja potrebna narodu, jer je prosečan čovek vezan za televiziju, politiku.

- Nestalo je žive reči, nestalo je komunikacije, a druženja oči u oči kao što je ovo večeras su poželjna -rekao je Kainović, koji je sugrađanima poželeo zdravlje, mir i sreću.

Stanovnici Istočnog Sarajeva i njihovi gosti pravoslavnu Novu godinu dočekali su na otvorenom uz nastup novosadske grupe "Garavi sokak". Prisutnima je tradicionalno posluženo kuvano vino, a ulazak u pravoslavnu Novu godinu obeležen je vatrometom.

Doček je organizovala opština Istočno Novo Sarajevo u okviru manifestacije "Zima u Istočnom Novom Sarajevu".

Veselo je bilo i u brojnim ugostiteljskim objektima u opštinama u sastavu Istočnog Sarajeva i na Jahorini.

Banjalučani su Novu godinu po julijanskom kalendaru dočekali uglavnom u svojim domovima, u krugu porodice i prijatelja, ali i u brojnim ugostiteljskim objektima.

Ove godine nije bilo organizovanog dočeka pravoslavne Nove godine na Trgu Krajine.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.