VEĆ VIĐENO Idu na godišnji odmor da skupe snagu za ostanak u foteljama

Izvor: Blic, 04.Jul.2016, 20:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VEĆ VIĐENO Idu na godišnji odmor da skupe snagu za ostanak u foteljama

Usvajanje „Reformske agende“ jedini je bitan dokument sa kojim se aktuelna državna vlast može pohvaliti za proteklih godinu dana.

Statistika za državne funkcionere još je poraznija, ako se uzme u obzir njihov rad u proteklih pola godine, jer se na dnevnom redu Parlamenta BiH nije našao niti jedan bitan zakon.

To priznaju i sami parlamentarci, i to pred odlazak na godišnje odmore, ali i pred početak predizborne kampanje, zbog koje će tek njihov rad biti obesmišljen.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
- Iskreno, nema rezultata sa kojim bi se mogli pohvaliti. Uglavnom su to jednostavni zakoni ili izmene i interevencije na postojeće i teško je izdvojiti jedan koji je usvojen, a koji ima širi značaj – priznaje delegat SDA u Domu naroda BiH Halid Genjac.

Poslanik SBB Fehim Škaljić kaže da je poražavajuće što se Parlament BiH pretvorio u instituciju koja se sve više bavi informacijama i izveštajima koje „prima k znanju“, a ne donošenjem zakona.

Posebno je diskutabilno što izvršna i zakonodavna vlast BiH proteklih meseci nisu bile u stanju da usvoje više desetina evropskih propisa u kojima je bilo potrebno promeniti samo preambulu.

- Rad državnog parlamenta je odraz političkih odnosa u BiH i sukobljavanja posebno oko koncepta budućeg razvoja BiH. Sa te strane, efekti rada parlamenta su vrlo niski, posebno zbog činjenice da metodi rada u kojima su dva doma praktično paralelni i iziskuju da se ista stvar dva puta raspravlja, pa čak i o nekim pitanjima koja nisu od vitalnog značaja. Savet ministara nije parlamentu predstavio obim i sadržaj zakona koje stanje u BiH traži – kaže Škaljić.

U opoziciji smatraju da je najveća odgovornost za loše rezultate na Savetu ministara BiH, koji ne beleži nikakve pomake u radu, a što se reflektuje i na parlament.

- Najmanje smo se bavili zakonima, a najviše pojedinačnim inicijativama, koje nisu imale nikakvog šireg značaja. Glavni razlog za to je što u proteklih pola godine ne postoji kompaktna skupštinska većina na nivou BiH i što tu sada „lovi“ ko šta može za sebe, a uz to se i balansira samo da bi se održalo u foteljama. Taj uzrok će imati produženo dejstvo i nakon predizborne kampanje i izbora i u suštini ništa konkretno ne možemo očekivati ni narednih meseci – kaže poslanik SNSD u Predstavničkom domu Milica Marković.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.