Izvor: Blic, 23.Avg.2016, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učiteljice za čistu peticu: Prosvetari na raspolaganju deci i mimo školskih klupa

Svake godine u Republici Srpskoj diplomira više od 60 učitelja, ali samo će retki ostati u lepim sećanjima svojih đaka.

Mlada učiteljica OŠ „Miloš Crnjanski“ iz Potočana Žana Proć uživa u svom poslu i kaže da ne može zamisliti dan bez dece.

Žana je koordinator saveta učenika, vodi dramsku sekciju, dobitnica je mnogih sertifikata, radi u timu za projekte i razvojnom timu škole. Uvek je na raspolaganju đacima i, kako kažu deca, najstrožija, ali i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << najomiljenija učiteljica u školi.

- Volim svoj posao i uživam u društvu dece. Znam koliko im to znači, često ih vodim na maskenbal i izlete. Nekada ih stavim u auto i odvezem u obilazak, naravno sve u dogovoru sa školom i programom rada, ali često sam sama inicijator tih malih izleta – kaže Žana.

Iako je pre dve godine magistrirala i sada joj se otvaraju neke nove poslovne prilike, Žana kaže da se ne može zamisliti van učionice.

Da se taj posao mora voleti objašnjava i Gorana Mandić, učiteljica OŠ „Branko Ćopić“ u Prijedoru, koja kaže da su deca „mala velika bića“ i da je rad s njima čini srećnom.

- U vreme hiperprodukcije prosvetara, najbitnije je da volite to što radite. Samo tada možete da se predate poslu, da uživate, da napredujete, da vam posao ne bude teret, već zadovoljstvo. Ni danas, posle toliko godina ne usuđujem se reći da sam sve naučila i da sve znam – rekla je Gorana.

Školske 2011. dobila je i Svetosavsku povelju kao najbolja učiteljica, kaže da priznaje da joj nagrada godi, ali da su njena najveća nagrada zadovoljni učenici i roditelji.

- Čoveku ne može da ne godi činjenica da je njegov rad primećen i priznat. Ova nagrada ujedno i obavezuje da se ne uljuljkam i ne uspavam, već da i daljim radom u budućnosti opravdam ovo laskavo priznanje – kaže ona.

Naglašava da taj posao otvara razne mogućnosti, kao i da stvara veliko odgovornost.

- Deca tog uzrasta otkrivaju svoje talente i sklonosti, a naše je da ih usmerimo i da razvijamo njihove sposobnosti. Trudim se da kod dece podstičem kreativnost i stvaralaštvo. Često organizujem priredbe, pripremam nastupe i izložbe, tako deca učestvuju i na raznim konkursima i takmičenjima. Nudi se cela lepeza različitih aktivnosti i svako dete pronađe sebe u nečemu – dodaje Gorana

Znanje i ljubav

Školski psiholog Draženka Malešević, kaže da za dobrog učitelja neophodno da pogledaju svet dečjim očima.

- Svedok sam tome da postoji puno onih koji istinski vole svoj posao i rade to s ljubavlju. Osim stručnosti koja se podrazumeva, ljubav prema poslu je ključna u radu sa decom - kaže ona.

Draženka naglašava da su deci potrebni učitelji koji su inovativni, i nude znanje na različite načine, jer svako dete ima različite mogućnosti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.