Izvor: Blic, 20.Jan.2018, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“UNOSNIJE OD KRIJUMČARENJA SKANKA” Za prebacivanje od Bileće do Mostara ilegalnim migrantima naplaćaju minimalno 100 evra

U nelegalno prebacivanje migranata na tzv. Balkanskoj ruti uključuju se grupe i pojedinci koji su do sada krijumčarili narkotike, uglavnom skank, ali i oružje, ocena je Centra za društvena istraživanja “Global Analitika” iz Sarajeva, javlja Fena.

Migraciona bezbednost u BiH u drugoj polovini 2017. bila je posebno opterećena pojačanim trendom u pokušajima migranata da se preko teritorije BiH prebacuju u države EU. Time je u znatnoj meri osnaženo krijumčarenje, a pri >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tom su zamenjene vrste kriminalnih aktivnosti, navodi se u izveštaju ovog Centra.

- Krijumčarenje migranata postaje unosnije, a po mišljenju krijumčara i manje rizičan kriminal, jer se za prebacivanje migranata npr. od Bileće do Mostara naplaćuje minimalno 100 evra po osobi. U tom krijumčarenju migranti često budu prevareni ili čak opljačkani, što je teško dokazivo. Prema sadašnjim pokazateljima, ovaj trend korištenja teritorija BiH za kretanje migranata prema državama EU i zapadne Europe će se nastaviti i u 2018. godini, te je na vlastima BiH da u što skorije vreme naprave adekvatne multisektoralne planove i mere na suzbijanju ove pojave' - kaže u razgovoru za Fenu direktor CDI Global Analitika Anesa Agović.

U Godišnjoj analizi bezbednosnih događanja u BiH, iz perspektive civilnog društva, a koju je uradio CDI Global Analitika, dat je osvrt na aktualne društvene pojave koje su uicale u 2017. i koje mogu u ovoj i narednim godinama uticati na bezbednosnu situaciju u BiH.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.