Svedok na suđenju ŽENI MONSTRUMU: “Azra me pitala hoću li da od mene napravi muslimana”

Izvor: Blic, 05.Sep.2017, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedok na suđenju ŽENI MONSTRUMU: “Azra me pitala hoću li da od mene napravi muslimana”

Svedok Tužilaštva BiH Mirko Marković danas je u Sudu BiH rekao da je Azra Bašić, kojoj se sudi za ubistvo i zlostavljanje zarobljenih srpskih civila u Domu JNA u Derventi i na području sela Polje 1992. godine, ista osoba koja ga je nakon zarobljavanja pitala "hoće li da od njega napravi muslimana".

U nastavku suđenja Bašićevoj, Marković je rekao da su ga kao dvadesetogodišnjaka, 2. maja 1992. godine, sa još desetak članova porodice Marković u Derventi zarobili pripadnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zloglasne "Handžar divizije" iz Sandžaka i odveli u kuću Zlatka Leke u naselju Polje.

- Tu su me tukli neki specijalci jer sam, kako su rekli, navodio rakete na njihovu vojsku. Među njima je bila i žena u uniformi, koja je opako izgledala. Vojnici su je zvali Azra. Ona me nije tukla, ali me pitala hoću li da od mene napravi muslimana - ispričao je Marković.

On je naveo da je istog dana prebačen u Dom JNA u Derventi, u kojem je u mračnom i zagušljivom podrumu zatekao mnogo zatvorenika, od kojih je neke poznavao.

Marković je posvedočio da su svi bili pretučeni i da je krvi bilo po čitavom domu, te da su nakon njega, iz Polja dovedeni i ostali Markovići, koji su imali modrice po glavi, polomljena rebra i bili krvavi.

- Zarobljene u Domu izvodili su iz podruma i već na vratima počeli udarati. Ne znam šta je bilo pre mog dovođenja, ali sam od logoraša Save Nedića čuo da je Blagoju Đuraša, za kojeg sam od ranije znao da je bio dobar domaćin, zaklala zloglasna Azra - ispričao je Marković.

Svedok je potvrdio da je istog dana kada i on, zarobljen i njegov otac, a da je majka, koja je ostala kod kuće, umrla u najstrašnijim mukama.

- Majku je silovalo 40 ljudi, gasili su cigarete po njenom telu, vezali je za stolicu, mučili i na kraju zaklali - rekao je Marković.

Nakon ovog svedočenja, veštak medicinske struke iz Doboja Vjekoslav Kovačević obrazložio je svoj nalaz, u kojem je naveo zašto Zdravko Vidović i Besim Begić ne mogu da svedoče u ovom predmetu.

Prema njegovom mišljenju, Vidović ne može da svedoči zbog posttraumatskog stresnog poremećaja, a Begić zbog demencije i raka prostate. Kovačević je potvrdio da oba predložena svedoka trajno nisu sposobna za svedočenje pred ovim sudom.

Njihovi ranije dati iskazi biće pročitani na narednom ročištu zakazanom za 15. septembar.

Azra Bašić optužena je da je kao pripadnik HVO od 26. aprila do početka maja 1992. godine učestvovala u ubistvu, mučenju i nanošenju velikih patnji i povreda srpskim zarobljenicima u Domu JNA u Derventi i na području sela Polje.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jezive izjave svedoka na suđenju KRVAVOJ AZRI: Pitala je da li hoću da od mene napravi muslimana

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Sep.2017

Optužena za ubistva i zlostavlanje zarobljenih srpskih civila..Svedok Tužilaštva BiH Mirko Marković danas je u Sudu BiH rekao da je Azra Bašić, kojoj se sudi za ubistvo i zlostavljanje zarobljenih srpskih civila u Domu JNA u Derventi i na području sela Polje 1992. godine, ista osoba koja ga je...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.