Problemi boračkih kategorija u Ugljeviku: Plaćaju zakup dok su borački stanovi prazni

Izvor: Blic, 13.Sep.2017, 22:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Problemi boračkih kategorija u Ugljeviku: Plaćaju zakup dok su borački stanovi prazni

Ratni vojni invalidi i porodice poginulih boraca u Ugljeviku plaćaju podstanarstvo, dok u zgradi koja je izgrađena za stambeno zbrinjavanje boračkih kategorija zjapi prazno nekoliko stanova.

Kako „EuroBlic“ saznaje za korištenje pet stanova, koji su prazni, potrebno je doneti novu uredbu po kojoj će porodice poginulih boraca moći da koriste boračke stanove, a koji se do sada nisu prijavili ni na jedan konkurs za stambeno zbrinjavanje.

Naime, u RS oko 700 porodica >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poginulih boraca nema svoju kuću. Taj problem bi trebalo da bude rešen narednih godina, i to usvajanjem nove uredbe, poručuju iz Ministarstva rada i boračko – invalidske zaštite RS.

Podsećamo da se na novu uredbu porodice čekaju dve godine, a za to vreme u zgradi koja je namenjena za ove kategorije od 31 stana, njih pet je slobodno. Oni nisu dati na korištenje porodicama poginulih boraca iako ispunjavaju uslove za njihovo korištenje.

Među njima je i Mara Simić (85) iz Tutnjevca, koja je u ratu izgubila sina Slobodana.

- Plaćam kiriju 200 KM i račune, pa mi od penzije ostane za hleba i lekove. Na stan imam pravo, ali nikako da ga dobijem. Da mi je samo jedna sobica i kupatilo. Moj sin Slobodan imao je 23 godine kad je poginuo. Moji bol i tuga nikad neće uminuti, ali da mi je bar da smrt dočekam u svom i bez straha gde ću zanoćiti, a gde osvanuti - kaže s tugom ova starica.

U Boračkoj organizaciji u Ugljeviku podsećaju da je početkom 2016. godine useljeno 27 porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, a da je pet stanova preostalo zbog smrti korisnika kojima su dodeljeni.

Predsednik Predsedništva BO Ugljevik Aco Obradović pojašnjava da novi konkurs nije objavljen, jer ne postoje važeći propisi po kojima bi bio proveden.

– Čekamo da se donese Pravilnik i nakon toga ćemo ubrzati proceduru kako bi se ovim porodicama omogućilo da se usele u te stanove - kaže Obradović.

Za izgradnju kuća višečlanim porodicama demobilisanih boraca, koji nisu obuhvaćeni stambenim programom Vlade RS, Opština Ugljevik iz izdvojila prošle godine iz budžeta 100.000 KM.

Lokalna Skupština usvojila je Pravilnik o stambenom zbrinjavanju, a prioritet imaju višečlane porodice demobilisanih boraca, koje žive u neuslovnim kućama.

Izgrađene kuće za 131 porodicu

Na ovom području ranije su uz pomoć Vlade RS, resornog ministarstva i RiTE Ugljevik izgrađeni stanovi i kuće za 131 porodicu poginulih boraca i ratnih vojnih invalida do četvrte kategorije.

Do sada je u ovoj podmajevičkoj opštini stambeno zbrinuta 301 porodica poginulih boraca i 27 ratnih vojnih invalida.

Godišnje se iz budžeta opštine Ugljevik za sve vidove zbrinjavanja boračke populacije izdvoji oko pola miliona maraka.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.