Privrednici u RS insistiraju na MANJIM POREZIMA i zaustavljanju odliva radne snage

Izvor: Blic, 19.Nov.2017, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privrednici u RS insistiraju na MANJIM POREZIMA i zaustavljanju odliva radne snage

Rasterećenje privrede kroz ukidanje nameta i zaustavljanje odliva radne snage su prioritetni zahtevi koje je poslovna zajednica Republike Srpske uputila Vladi RS i na kojima insistira da budu rešeni u 2018. godini.

Zahtevi Privredne komore ne razlikuju se mnogo od prošlogodišnjih, jer u godini na izmaku većina njih nije rešena pa su se ponovo našli na spisku. Stara lista zahteva osvežena je sa ponekim novim.

Privrednici i poslodavci traže od Vlade da u program >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ekonomskih reformi RS od 2018. do 2020. godine budu uvrštene izmene Zakona o doprinosima. Zapravo, traže da opterećenja na platu budu vraćena na 51 odsto. Sada je 66 odsto.

Zahtevaju i izmenu Zakona o porezu na dohodak kako bi neoporezivi deo dohotka bio povećan na nivo najniže plate koja je sada 395 KM. Neoporezivi deo dohotka je 200 KM. Poslodavci već godinama zahtevaju izmene Zakona o dečjoj zaštiti s ciljem obezbeđivanja refundiranja porodiljskog bolovanja u bruto iznosu, a od toga nisu odustali ni ove.

- Ponovo insistiramo i na reformi javne uprave kako bi bila postignuta racionalizacija troškova i broja zaposlenih. Tržimo i da plate u javnom sektoru budu vezane za zarade u privredi i da budu smanjeni budžetski troškovi osim subvencija, podsticaja i kapitalnih investicija, te da konačno budu restrukturirana javna preduzeća - kaže portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević.

Jedan od novih zahteva je rešavanje problema nedostatka kvalifikovane radne snage koja je nastala zbog prekomernog odliva radnika u inostranstvo. Poslodavci u delu koji se odnosi na radnu snagu traže i analizu primene Zakona o radu.

Ni ove godine nije izostao zahtev za poboljšanje likvidnosti privrede i vanbudžetskih fondova, donošenje mera podrške i podsticaja privredi i za unapređenje rada inspekcije i reformu obrazovanja.

Sve ove zahteve obrazlažu sa stanjem u privredi. Brojke su neumoljive.

Ukupne obaveze privrede Republike Srpske u 2016. godini iznose 16,3 milijardi KM i u odnosu na 2015. godinu povećane su za 7,9 odsto.

Na ovaj način prekinut je pozitivan trend iz 2015, kada su obaveze u odnosu na 2014. godinu bile manje za 0,7 odsto.

-I u 2016. godini najveći problem privrede Republike Srpske je nelikvidnost, merena koeficijentom likvidnosti koji iznosi 1,01 i manji je nego u 2015. godini, kada je bio 1,04. Ako se uzme u obzir da normalan koeficijent za održavanje tekuće likvidnosti iznosi 1,5, tek tada se vidi koliko je u RS visok stepen nelikvidnosti, odnosno nemogućnosti izmirenja obaveza privrede - kazao je Blagojević.

Ukupni prihodi ostvareni u privredi iznosili su 18,7 milijardi KM i veći su za 5,1 odsto, dok su ukupni rashodi iznosili 18,4  milijardi i u odnosu na uporedni period 2015. godine povećani su za 4,8 odsto.

Ukupan neto dobitak u 2016. godini iznosi 1,31 milijardu KM, što je za 19,2 odsto više nego u 2015. godini, dok je ukupan neto gubitak u 2016. godini iznosio 753,2 miliona KM i veći je za 22,7 odsto nego u 2015. godini.

Prema podacima iz završnih računa privrednih društava, ukupna kratkoročna potraživanja privrede RS u prošloj godini iznosila su 4,7 milijardi i što je u odnosu na 2015. godinu više za 6,8 odsto.

Pažljivo izabrati poslovne partnere

Ekonomisti kažu da postoji više faktora loše likvidnosti, te da oni mogu biti eksterni i interni.Smatraju da preduzetnici ne mogu uticati na stepen opšte potražnje koji je u padu, pa je plasman robe otežan, ali da definitivno može uticati na to s kim posluje pa bi bilo dobro da o tome povedu više računa.

Ocenjuju da bi država trebalo da izmeni regulativu i olakša naplatu i zaštiti poverioce.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.