Izvor: Blic, 13.Sep.2017, 16:02

Privatni sektor nije atraktivan za početak karijere: Diplomcima ipak za prvi posao draža DRŽAVNA FOTELJA

Privatni sektor nije atraktivan za početak karijere: Diplomcima ipak za prvi posao draža DRŽAVNA FOTELJA

Pripravnici sa visokom stručnom spremom su prvo radno iskustvo i ove godine uglavnom sticali u javnom sektoru.

U Uniji udruženja poslodavaca RS kažu da su po projektu Zavoda za zapošljavanje RS posao pripravnika najviše dobijali diplomirani pravnici i ekonomisti i to pretežno u javnom sektoru.

- Uvidom u navedni projekat vidljivo je da je samo mali deo pripravnika zaposlen u privatnom sektoru, dok je gro njih prvi posao dobilo u javnim institucijama i ustanovama >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kao što su obdaništa, šumarije, razni centri za kulturu i slično - kaže Dragutin Škrebić, predsednik Unije. On ističe da projekat zapošljavanja pripravnika nema efekta, jer se samo gomilaju zaposleni u državnoj administraciji koja je ionako prebukirana.

- Bilo bi dobro da ta deca samo steknu iskustvo u javnom sektoru i uslove da polože pripravnički, pa da imaju želju da nastave karijeru u privatnom sektoru. Nažalost oni uglavnom ostaju da rade u javnom sketoru, dok privreda gde mora da više da se radi nije poželjna - ističe Škrebić.

Poslednjih dana bilo je oglasa za posao pripravnika - politikologa, najviše u obrazovnim ustanovama.

Pažnju javnosti najviše je privukao oglas u kojem je vrtić iz Čajniča tražio pripravnika politikologa. U ovoj ustanovi su rekli da je konkurs prilagođen kako bi zaposlili dete palog borca, za šta su dobili sredstva od Zavoda za zapošljavanje.

U Zavodu navode da se projekat sticanja radnog iskustva mladih u statusu pripravnika sa VSS realizuje kroz dve komponente - za diplomce bez iskustva i za decu poginulih boraca bez radnog iskustva.

I u Zavodu kažu da je najveći broj poslodavaca iskazao interes za zapošljavanjem diplomiranih pravnika i ekonomista.

- Manji broj poslodavaca iskazao je interes za zapošljavanje pripravnika drugih zanimanja kao što su diplomirani inženjeri poljoprivrede, saobraćaja, arhitekture, građevine i slično - potvrdila je Vedrana Milinković, portparol Zavoda.

Inače, poslodavci su za ovu godinu od Zavoda za zapošljavanje RS tražili skoro duplo više pripravnika preko nego što je planirano.

U skladu sa Akcionim planom zapošljavanja za 2017. godinu po Projektu sticanja radnog iskustva mladih u statusu pripravnika VSS planirano je oko tri miliona KM za zapošljavanje 439 pripravnika.

Međutim, poslodavci su podneli 429 zahteva poslodavaca za zapošljavanje 764 pripravnika.

Neto plata pripravnika 500 KM

Neto plata pripravnike sa VSS iznosi 500 KM, a bruto 796 KM.

- Zavod za zapošljavanje za decu poginulih boraca poslodavcu refundira celokupan iznos bruto plate, a ostalim pripravnicima Zavod refundira celokupan iznos neto plate – rekla je Vedrana Milinković, portparol Zavoda.

Nastavak na Blic...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.