PREPUŠTEN NA (NE)MILOST Visočanin bez ruku i noge želi da obiđe kraj u kome živi

Izvor: Blic, 04.Jul.2016, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREPUŠTEN NA (NE)MILOST Visočanin bez ruku i noge želi da obiđe kraj u kome živi

Iako prepušten sam sebi, Mirsad Zukan, amputirac bez obe ruke i jedne noge, uspeva obavljati uobičajene dnevne aktivnosti.

Ovo je i podsetnik za sve one koji na sav glas pričaju o inkluziji osoba s invaliditetom, a ne čine ništa.

Tridesetčetverogodišnji Mirsad Zukan iz mesta Poriječani kod Visokog još kao 12-godišnji dečak u igri je ostao bez obe ruke i jedne noge.

20 godina čeka protezu

Nakon operacije 1994. i rehabilitacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << premešten je u Nemačku.

Već 20 godina nije dobio nikakvu protezu, a sam nije u mogućnosti da je kupi. Postojeću je, kaže, zadnji put popravio 1998. godine.

Mirsad nema podršku od države, zajednice, ali ni porodice, osim najmlađeg brata.

- Znali su mi ulaziti, napadati me, tražio sam policijsku zaštitu nekoliko puta. Dolazili su, privodili ih i ništa. Išao sam i na sud - priča Mirsad.

Uspeva uz pomoć jedne noge obavljati svakodneve aktivnosti, ali, teško.

Lični asistent

A kako vreme odmiče i sve teže. Lični asistent koji bi mu pomogao u obavljanju kućanskih poslova za Mirsada je luksuz.

- Mirsad nema finansijske uslove za to, a država koja obećava asistenta u inkluzivnoj nastavi čak ni to ne može osigurati, pa roditelji često sami plaćaju asistenta. Mirsad je primer da bi sve institucije države koje su posvećene problemu inkluzije osoba u lokalnu zajednicu trebale za to naći sredstva - Aiša Hadžihalilović, predsednica Udruženja „Lotos“ iz Zenice.

Mirsadove želje su skromne, za razliku od većine nas – miran dom, prijatelji i asistent koji bi mu pomogao da poseti pozorište, utakmicu, ili barem da obiđe kraj u kojem živi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.