PREKID SEDNICE PARLAMENTA SRPSKE Opozicija traži raspravu o revizorskom izveštaju; Čavić: Neka primene silu, SPREMNI SMO NA SVE

Izvor: Blic, 12.Sep.2017, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREKID SEDNICE PARLAMENTA SRPSKE Opozicija traži raspravu o revizorskom izveštaju; Čavić: Neka primene silu, SPREMNI SMO NA SVE

Nakon što je potpredsednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić dao pauzu jer je rasprava na današnjoj sednici parlamenta došla do usijanja, poslanici opozicije prišli su do Stevandića insistirajući na pregovorima o njenom nastavku.

Lider NDP Dragan Čavić na raspravi o dnevnom redu, koja je sa pauzama trajala od jutros, rekao je da su svi članovi Poslovnika već prekršeni.

- Vi skupštinu više nećete održati. Mi ćemo je fizički sprečiti - poručio je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Čavić.

Konkretno, Čavić i opozicija traže da Vlada odgovara na pitanja poslanika, da se poštuju zakoni i skupštinski Poslovnik i da parlament raspravlja o revizorskom izveštaju, koji je Odbor za finansije skinuo sa dnevnog reda.

Zaštita parlamenta od primitivizma

Čavić je, izašavši iz sale, potvrdio novinarima da će poslanici fizički sprečiti rad skupštine dok se na njoj ne nađe rasprava o spornom izveštaju revizora.

- Neka primene silu, mi smo spremni na sve - kaže Čavić.

Poslanik SDS Vukota Govedarica ponovio je da je opozicija spremna da svim sredstvima odbrani poziciju glavnog revizora.

- Ovo je način na koji mi štitimo parlament od primitivizma - objašnjava on.

Poslanik iz PDP Branislav Borenović je naglasio: "Gospodo, mi smo unutra. Ili se vratite zakonu i poslovniku ili sednice neće biti."

Njih trojica su naveli da poslanici opozicije traže sednicu skupštinskog kolegijuma i udovoljavanje njihovim legitimnim zahtevima.

Policija u civilu

Kako "EuroBlic" nezvanično saznaje, u zgradi Narodne skupštine RS, u kojoj je u toku zasedanje, nalazi se i desetak pripadnika MUP RS u civilu.

Naši izvori tvrde da je razlog njihovog boravka viši stepen bezbednosti uveden u institucije RS zbog terorističkih pretnji u svetu.

Ipak, ne isključuje se ni mogućnost da je policija tu i zbog pretnji opozicionih poslanika da su spremni i na radikalne, vanparlamentarne metode političke borbe.

Sagovornik "EuroBlica" iz skupštinske službe, međutim, uverava da u tome nema ništa neobično i da je ista praksa svaki put kada zaseda Narodna skupština.

Stevandićev tvit

Burni događaji u skupštinskoj sali uopšte nisu "dotakli" potpredsednika Narodne skupštine RS Nenada Stevandića, koji je u stilu "selo gori, a baba se češlja" na svoj Tviter profil okačio tvit koji nema veze o onome što se dešavalo proteklih sat vremena.

Dogovorena niža cijena dijalize u RS – ATV/Napokon nešto konkretno radimo https://t.co/YaKQGRyTu1

On je oko 18.50 stavio tvit o dogovorenoj nižoj ceni dijalize u Srpskoj, čime je pokazao koliko ozbiljno shvata zahteve opozicije.

(Slobodan Popadić)

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Opozicija u skupštini RS prijeti da će blokirati rad parlamenta

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 12.Sep.2017

Poslanici opozicije u Narodnoj skupštini RS-a zaprijetili su večeras da će fizički spriječiti rad parlamenta.   "Nećemo dozvoliti da se rad Skupštine održava na ovaj način sve dok se ne bude poštovali zakoni i dok na dnevni red ne stavite izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Haos u Srpskoj: Opozicija blokirala rad parlamenta

Izvor: Vesti-online.com, 12.Sep.2017

Poslanici opozicije blokirali su rad Narodne skupštine Republike Srpske, a tome je prethodila celodnevna rasprava o dnevnom redu, koji još nije usvojen...Direktan povod bila je odluka skupštinskog Odbora za finansije i budžet, da sa dnevnog reda povuče revizorski Izveštaj o konsolidovanom izvršenju...

Nastavak na Vesti-online.com...

Stevandić: Sjednica je nastavljena, usvojen dnevni red

Izvor: Nezavisne Novine, 13.Sep.2017, 15:09

BANJALUKA – Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine RS, rekao je u obraćanju novinarima da je sjednica parlamenta nastavljena, usvojen je dnevni red i u toku je aktuelni čas...“Spriječeni smo da radimo od strane pojedinih poslanika i zato je predsjendik Čubrilović izrekao mjeru da...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.