PRAKSA POGREBNIKA VAN OSTATKA EVROPE Prekopavaju grobove Srba u Sarajevu

Izvor: Blic, 09.Nov.2017, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRAKSA POGREBNIKA VAN OSTATKA EVROPE Prekopavaju grobove Srba u Sarajevu

Radnici sarajevskih grobalja dobili su nalog da prekopavaju grobove davno umrlih, među kojima je najveći broj Srba, jer njihova rodbina rasejana po svetu posle progona iz Sarajeva ne plaća naknadu za održavanje groblja.

Malobrojni Srbi u Sarajevu ističu da u tome prednjače u gradskom i najvećem groblju "Bare".

Ti postupci zasnovani su na odluci o uređenju i održavanju gradskih grobalja, koju je donela Skupština grada Sarajeva. Odlukom je definisano da se grobno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mesto ili grobnica mogu prekopati 10 godina posle sahrane u slučaju da nisu održavani i da se za njih ne plaća naknada.

Odluka najviše pogađa srpsku populaciju, jer je iz Sarajeva tokom rata i posle njega proterano oko 150.000 Srba. Oni su danas raseljeni po svetu i mnogi od njih retko svraćaju u Sarajevo i ne znaju za odluku koju je donela sarajevska Skupština.

Bivši Sarajlija koji danas živi u Srbiji kaže da je prekopan grob njegovog oca u groblju "Bare".

- Za tu strašnu vest sam saznao od poznanika. Kada mi je javio da je grob prekopan otišao sam i jedva došao do posmrtnih ostataka oca koji su bili sklonjeni. Otac je tu sahranjen osamdesetih godina prošlog veka, a moja porodica i ja smo tokom rata i etničkog čišćenja isterani iz tog grada. Zbog daljine nisam mogao redovno da idem na grob ocu, a valjda bi trebalo da bude razumevanja za situaciju u kojoj su se našli sarajevski Srbi, a ne da oni budu najčešće na meti odluke za koju mnogi i ne znaju. Šta će biti sa posmrtnim ostacima preminulih čije su porodice rasute širom sveta - kaže sagovornik Glasa Srpske, koji zbog straha od novih neprijatnosti u Sarajevu nije želeo da mu se otkrije identitet.

Predsednik Udruženja porodica nestalih sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić kaže da se radi o velikom broju grobnih mesta i grobnica i da je među njima najveći broj onih u kojima su posmrtni ostaci Srba.

- Odluka najviše pogađa Srbe jer njih više i nema u Sarajevu, pa kako onda neko može očekivati da se neko brine o grobovima njihovih predaka i članova porodica. To je još jedno etničko čišćenje, ovoga puta mrtvih Srba, čime se postepeno brišu sva znamenja koja pokazuju vekovno bitisanje Srba u Sarajevu - rekao je Mandić.

Portparol kantonalnog javnog komunalnog preduzeća "Pokop" Najda Vranić-Beširević je kazala da je evidentirano između 12.000 i 13.000 grobnih mesta kojima se ne znaju vlasnici ili najbliži srodnici, ko se za njih brine ili je za njih nepotpuna dokumentacija.

"Pokop" upravlja s 9 grobalja na području Kantona Sarajevo - "Bare", "Lav", "Stadion", "Sveti Josip", "Sveti Marko", "Sveti arhangeli Georgije i Gavrilo", "Sveti Mihovil", "Obad" i "Vlakovo".

- Nažalost tokom ratnih godina deo naše dokumentacije je uništen, pogotovo kada je reč o gradskom groblju "Bare". Većina tih grobnih mesta je zapuštena i devastirana i u velikoj meri narušava i izgled i bezbednost groblja. Imamo zakonsku osnovu za prekopavanje grobnih mesta nakon 10 godina neplaćanja naknade, ali ni na koji način ne želimo da oštetimo niti povredimo građane. Pozivamo građane da se jave u neku od grobnih kancelarija da bi upotpunili dokumentaciju, jer uvodimo geografsku informacionu evidenciju grobnih mesta - navela je Vranić-Beširević i dodala da godišnja taksa za održavanje grobnih mesta iznosi 8,5 KM i da dugovanja zbog njenog neplaćanja iznose nekoliko miliona maraka.

Prekopavanje grobnog jesta ili grobnice obavlja se nakon što se o nameravanom iskopavanju objavi obaveštenje u "Službenom listu" i u jednom od dnevnih listova, a u slučaju da se u roku od dva meseca od objavljivanja obaveštenja niko ne javi.

U Gradskom groblju Banjaluka kažu da ne posežu za prekopavanjem grobnih mesta, iako ima mnogo grobnica za koje više od 10 godina nije plaćena naknada.

- Takvih radnji do sada nismo imali - rekli su u tom preduzeću.

Prekopavanje grobnih mesta reguliše Zakon o grobljima i pogrebnoj delatnosti RS. U tom zakonu je navedeno da se grobno mesto, odnosno grob koji nije održavan i za koji nisu plaćani troškovi održavanja groblja najmanje 10 godina smatra napuštenim, ali pogrebna preduzeća zbog osetljivosti tih slučajeva izbegavaju da ga primenjuju.

Praksa pogrebnih preduzeća u Evropskoj uniji je da stranka može uplatiti naknadu za održavanje groblja do 13 godina unapred, dok se u Sarajevu to može učiniti samo za godinu.

Sarajevske Srbe uznemirili su i vandali koji su proteklog vikenda oborili i oštetili nekoliko spomenika i počupali krstove na pravoslavnom groblju u naselju Briješće.

Trojno kopanje

Ekshumacije radi produbljenja grobnog mesta bez zahteva srodnika rađene su u od 1992. do 1995. godine na grobljima u koševskoj dolini, jer "Pokop", kako tvrde, nije imao na raspolaganju drugih grobljanskih površina za sahranjivanje poginulih i umrlih osoba.

To je rađeno tako što su posle ekshumacija posmrtni ostaci prelagani i spuštani na takozvano duplo ili trojno kopanje.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

U Sarajevu prekopavaju grobove Srba

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Nov.2017

Vlasti federalnog Sarajeva naložile su radnicima grobalja u tom gradu da prekopavaju grobove davno umrlih, među kojima je najveći broj Srba, jer njihova rodbina rasejana po svetu posle prgona tokom proteklog rata ne plaćaju redovno naknadu za održavanje grobova, piše banjalučki Glas Srpske...Malobrojni...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.