Nova studija Centra za zaštitu životne sredine: Na 244 reke u BiH nalazi se čak 198 hidroelektrana

Izvor: Blic, 20.Nov.2017, 09:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova studija Centra za zaštitu životne sredine: Na 244 reke u BiH nalazi se čak 198 hidroelektrana

Ukupna rečna mreža Bosne i Hercegovine duga je 4.000 kilometara. Na svakih 15 kilometara reke nalazi se jedna brana. Samo šest odsto rečnih tokova je značajno, a sedam odsto je u velikom meri izmenjeno. Ovo je sažetak obilaska ugroženih reka u BiH koji je organizovao banjalučki Centar za zaštitu životne sredine.

U Centru navode da se u BiH planira graditi oko 300 hidroelektrana. Iako su ekonomske koristi tih projekata upitne, oni svakako prete prirodnom nasleđu. Stotine >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << divljih reka imaju svoju veliku ekološku vrednost i važnost za vodosnabdevanje, održivu poljoprivredu i turizam.

- BiH se nalazi među zemljama s najvećim biodiverzitetom u Evropi. Te reke su dom mnogih endemičnih vrsta i poseduju veliku vrednost vodenih resursa na Balkanskom poluostrvu zbog mnogih tokova površinskih i podzemnih voda. BiH je jedna od retkih preostalih evropskih zemalja gde se mogu naći divlji i prirodni vodeni tokovi – istakao je Viktor Bijelić iz Centra za Avaz.ba.

Hidroelektrane, dodaje on, imaju snažan uticaj na životnu sredinu, uključujući uništavanje rečnih kanjona i staništa zbog značajnih promena u hidrološkom režimu. Turistički potencijal i ekonomske posledice u velikoj meri su, kaže Bijelić, potcenjeni od vlasti u BiH.

- Svetska turistička organizacija tvrdi da će BiH pokazati treću, najveću stopu rasta turizma na globalnom nivou između 1995. i 2020. godine. S druge strane, razvoj hidroenergije je snažno subvencionisan, a broj radnih mesta je dosta upitan. Nekontrolisani bum hidroelektrana pogađa desetine lokalnih zajednica. Neke od njih su već podigle svoj glas i postale „čuvari reka“ – pojašnjava Bijelić.

Prijedor, Sanski Most, Banja Luka, Mrkonjić-Grad i Ribnik snažno su se suprotstavili izgradnji hidroelektrane Medna na reci Sani. Uspostavljena je Koalicija za reku Sanu i organizovani su protesti. Lokalno stanovništvo bori se protiv izgradnje HE pravnim sredstvima, uključujući i tužbe. U Fojnici su meštani praktično kampovali na obali reke 325 dana.

- Energetski sektor baziran na hidroelektranama predstavlja drugu glavnu pretnju biološkoj raznovrsnosti u BiH. Mnoge od predviđenih 300 hidroelektrana projektuju se u kaskadama na udaljenosti od nekoliko kilometara. Takvim će se planovima promeniti prirodni tokovi u sistem umetnih rezervoara, tunela, cevovoda i kanalisanih reka – tvrdi Bijelić.

Masovna izgradnja hidroelektrana često je, ističe Bijelić, opravdavana ekonomskim rastom, novim mogućnostima za zapošljavanje i profitabilnošću. Bliži pogled ipak pokazuje drugačiju priču.

- Obećanja ekonomskog prosperiteta su neosnovana. Promotori projekta obećavaju poslove, ali zbog automatizacije to znači samo ponekog inžinjera, a malo verovatno da će biti angažovano lokalno stanovništvo. Negativni uticaji na vodosnabdevanje, poljoprivredu, turističke potencijale i lokalne zajednice ne uzimaju se u obzir - tvrdi Bijelić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.