Nakon 15 godina veliko osveženje u MUP RS: Posao za 200 mladih policajaca

Izvor: Blic, 18.Sep.2017, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nakon 15 godina veliko osveženje u MUP RS: Posao za 200 mladih policajaca

Vest da Policijska akademija u Banjaluci ove godine prima skoro duplo više kadeta, među mladima se proširila poput munje, pa ih se prijavilo čak šest puta više nego što je predviđeno konkursom.

Dok su banjalučki amfiteatri poluprazni, a na pojedinim fakultetima pojavilo se tek nekoliko brucoša, za one koji školuju mlade iz oblasti bezbednosti ove godine nema zime.

Besplatna školarina, te siguran posao i plata, dovoljan su motiv da se za 200 mesta na Policijskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << akademiji prijavi više od 1.200 kandidata iz cele Republike Srpske.

Iako prijemi ispit nije bio nimalo lak, trebalo je proći psiho test, zatim detaljan lekarski pregled, a onda i test fizičke spremnosti, što je pošlo za rukom samo najsposobnijima.

Među stotine mladih bio je Banjalučanin Milan, koji se mesecima spremao, prošao sve testove, ali kaže da nije bilo nimalo lako.

- Gleda se svaki detalj i moramo biti dobro pripremljeni. Čitav život treniram, ali sam se ipak pred prijemni morao dodatno spremati. Iako sam oduvek želeo da se bavim poslovima bezbednosti, jaka konkurencija i naporan prijemni ispit me je pomalo plašio, ali kad sam čuo da ove godine primaju duplo više kadeta, morao sam iskoristiti priliku – priča on.

Motiv mu je, priznaje, siguran posao i plata, ali je prevagnula želja za borbom protiv korupcije, koja je, smatra, naša najveća boljka.

- Ne želim da odem iz svog grada, želim prvo da pokušam nešto promeniti, a od nečega sam morao krenuti – kaže Milan.

Kadeti Policijske akademije sa časovima počinju početkom oktobra, na akademiji u Banjaluci će boraviti šest meseci, gde će živeti, učiti i vežbati, a zatim još šest raditi pripravnički rad, posle čega su spremni za posao.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske kažu da je više od 200 kadeta poslednji put primljeno davne 2003. godine, a da je ovaj put više mesta stvoreno zbog povećanog broja odlazaka u penziju.

- Policijska akademija utvrđuje broj kadeta na osnovu kadrovskih potreba, stanja javne bezbednosti i kriminaliteta, teritorijalne organizacije ministarstva, ali i drugih kriterijuma. S obzirom na to da je povećan broj odlazaka u penziju pripadnika MUP, povećan je i broj primljenih kadeta - objašnjava načelnik Odeljenja za odnose sa javnošću MUP Mirna Miljanović .

Miljanovićeva dodaje da su 123 kadeta primljena prošle godine, upravo završavaju kompletnu obuku, te će biti raspoređeni na njihova nova radna mesta.

Lista primljenih kadeta obuke već je objavljena. Obavljaju se poslednje pripreme, a budući policajci nestrpljivo čekaju da počnu sa obukom.

Na sve ovo stručnjaci za bezbednost gledaju jako optimistično, jer kažu da našem sistemu treba sveža krv, te da je vreme da mladi zamene stare.

Osim kadeta Osnovne policijske obuke, ove godine MUP je postao bogatiji i za 37 kadeta koji se školuju za potrebe Specijalne antiterorističke jedinice, koji su pre nekoliko dana završili prvu fazu obuke i započinju pripavnički rad.

Hajka i na Fakultetu bezbednosti

Sudeći po interesovanju za Fakultet bezbednosnih nauka, bezbednost je među mladima postala pravi hit.

Ovaj fakultet jedini je koji je uz Medicinski bio popunjen još u prvom upisnom roku, što pokazuje koliko je interesovanje mladih za oblast bezbednosti skočilo u odnosu na prethodne godine.

Sudeći po svemu, slobodno se može reći da su bezbednost i medicina, najinteresantniji mladima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.