Izvor: Blic, 20.Jan.2018, 23:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naknada za prevoz IZAZVALA BURU u Srpskoj: Zbog posla voze 120 kilometara dnevno, a za to dobiju dve KM

Prevoz za više od 10.000 prosvetara i čuvara zakona prilična su stavka u budžetu, pa je od septembra 2016. Vlada RS odlučila da ih– prepolovi.

Ista nevolja zadesila je i druge radnike na budžetu, a naknade su prepolovljene samo radnicima koji ne koriste javni prevoz. Ustavni sud RS je, međutim, odluku Vlade RS proglasio nelegalnom, pa iz sindikata traže da se naknade za prevoz hitno vrate na staro, preteći žešćom sindikalnom borbom.

Da je prevoz na posao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u svakodnevnom životu prosvetara ozbiljan problem, pokazuje primer OŠ „Vojislav Ilić“ u Krupi na Vrbasu kod Banjaluke, gde svi nastavnici, osim jednog, na posao putuju 40 i više kilometara u jednom pravcu. Oni koji rade u područnim školama u Aginom selu ili Bočcu, a žive na drugom kraju Banjaluke, moraju presedati, a mesečne karte ih koštaju oko 100 do čak 140 KM.

- Troškovi za mesečne karte nadoknade im se u potpunosti, ali oni koji koriste sopstveni prevoz dobiju 50 odsto od cene karte – objašnjava direktorka ove škole Rajna Čajić.

Računica pokazuje da učitelj, koji nije spreman da satima putuje autobusom, gubi oko 50 KM mesečno, i da je zbog odluke Vlade u poslednjih 15 meseci izgubio oko 750 KM, s tim da su stvarni troškovi puta mnogo veći.

Slična je situacija i u MUP RS. Predsednica Sindikata policije RS Anica Jondić kaže da su godinama upozoravali da se policajci raspoređuju u službu što bliže mestu stanovanja, kako bi se smanjili troškovi.

- Ipak, ima policajaca koji na posao putuju i do 60 kilometara i imaju pravo na naknadu za prevoz. Policijski posao je takav da se zbog smena i dežurstava, teško uklopiti u vozni red autobusa, pa su često primorani da se voze automobilom, a za to dobiju samo polovinu od cene mesečne karte – kaže Jondićeva.

Tako na primer policajac koji putuje iz Banjaluke u Prnjavor, dnevno zbog posla pređe 120 kilometara, a za to može da dobije naknadu od 60 KM mesečno, ili dve marke dnevno.

„Povlašćeni“ učitelji

Učitelj Mirko Raos iz Banjaluke putuje na posao u Hašane, vozeći se dnevno 240 kilometara automobilom, jer autobusa nema. Putne troškove od 290 KM prima u punom iznosu.

– Mi, učitelji iz 13 najnerazvijenijih opština izborili smo se za ovu „povlasticu“, ali podržavamo zahteve kolega kojima su naknade prepolovljene – kaže Raos.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.