Na svet došle NOVOGODIŠNJE BEBE, babice se izborile i sa nedostatkom kreveta

Izvor: Blic, 11.Sep.2017, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na svet došle NOVOGODIŠNJE BEBE, babice se izborile i sa nedostatkom kreveta

U Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske u Banjaluci u toku prethodnog vikenda obavljeno je 37 poroda i rođeno 39 beba.

Načelnik Klinike za ginekologiju i akušersto UKC Vesna Ećim Zlojutro rekla je da je od petka, 8. septembra, u 7 časova do danas u 7 časova rođeno 20 dečaka i 19 devojčica.

- Imali smo 23 poroda prirodnim putem, dok je obavljeno i 14 carskih rezova, koji su urađeni zbog hitnoće, jer planirane carske rezove obavljamo radnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << danom - rekla je Ećim Zlojutro novinarima.

Najmlađa porodilja, dodala je ona, imala je 18, a najstarija 40 godina.

Ećim Zlojutro je navela da je u poređenju sa prošlom godinom, kada je do 11. septembra bilo 2.211 porođaja, ove godine u istom periodu bilo 36 više, odnosno 2.247 porođaja.

- To deluje kao povećanje, ali nažalost ukoliko uporedimo podatke od prošle godine kada je bilo 3.300, a 1990. godine 5.000 poroda, onda je slika drugačija- rekla je ona.

Nadzorna sestra porodilišta UKC Sandra Radetić rekla je da je uobičajen broj novorođenih beba vikendom oko 20, ali da su se timovi koji su radili u toku prethodnog vikenda dobro snašli.

- Inače nam je problem mali broj kreveta. Imamo ih osam, a nekada porodilja bude i 12, ali s obzirom da smo uigran tim babica, sestara, lekara i pomoćnih radnika, uspevamo da se dobro organizujemo - rekla je Radetićeva.

Jedna od porodilja Kristina Dokić iz Čelinca rekla je da je porod lepo prošao, te da je imala dobar tim koji ga je vodio.

- Zahvalila bih svima na uloženom trudu i vremenu koje su mi posvetili, iako je bilo dosta porodilja u odeljenju. Ovo mi je drugi porod i prezadovoljna sam osobljem i njihovim nastojanjima da mi pomognu - rekla je Dokićeva.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.