Izvor: Blic, 14.Jan.2018, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEKOM NAJLUĐA NOĆ, NEKOM POSAO GODINE Koliko su ugostitelji i hotelijeri u RS zaradili za novogodišnje praznike

Desetine hiljada turista iz regiona novu godinu provelo je u Banjaluci, na Jahorini i drugim turističkim destinacijama u RS, ali se o finansijskim efektima ove navale još kalkuliše.

“Na pola puta do Beograda, a upola jeftinije”- ovim su sloganom pre nekoliko godina turistički radnici iz Banjaluke krenuli u ofanzivu na goste iz Slovenije, zadivljene beogradskim kafanama i splavovima. Danas je Banjaluka jedno od omiljenih destinacija Slovenaca, pogotovo leti i za novogodišnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << praznike. Starije privlače pivo, ćevapi i burek, mlade zgodne Banjalučanke i noćni klubovi, a i jedne i druge – pristupačne cene.

I dok skeptici tvrde da su koncerti na trgu i drugi prateći sadržaji više besplanta zabava za široke narodne mase, nego magnet za biznis, u Turističkoj organizaciji Banjaluke,  ne misle tako. Direktor TO Banjaluka Ostoja Barašin tvrdi da se za tri novogodišnja dana u banjalučkim restoranima, kafićima i hotelima obrnulo najamanje million maraka.

-Jeste Banjaluka relativno jeftina, ali i cena je faktor konkurentnosti i tu nema ničeg lošeg. I uz ovakve cene se može zaraditi, jer svi ugostitelji i hotelijeri opstaju, čak i investiraju i proširuju kapacitete – kaže Barašin. Dodaje da tokom novogodišnjih praznika nigde u gradu nije bilo slobodnog smešataja, a Banjaluka ima više 3.000 kreveta u hotelima, hostelima i stanovima za izdavanje.

- Ako u praznične dane svako potroši oko 200 evra dnevno, što je standard u regiji, to je 600.000 evra za dan – računa Barašin.

Koncertima koji su tri praznične večeri organizovani na Trgu Krajine u Banjaluci prisustvovalo je više od 30.000 posetilaca. Uz Slovence, bilo je i dosta turista iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i istočnoevropskih zemalja.

Mada je Banjaluka još daleko od regionalnih atrakcija, kakav je Zagrebački advent, ili spektakularni dočeci u Beogradu i Budvi, može se reći da niej preterana procena Gradske uprave da je nakon dočeka nove 2018.  Banjaluka postala jedan od prepoznatljivih prazničnih turističkih odredišta u regionu.

Svoju računicu imaju i organizatori prazničnog vašara “Zimzograda”, koji je ove godine bio prilagođen mladima sa plićim džepovima. Tinejdžerske "jutjub" zvezde, poput Muđe i Ćaleta, te kuvano vino po dve marke, klizanje za ipak pristupačne tri marke, bili su hit ponuda.

- Svesno smo išli na masovnost. Procenjujemo da je za 32 dana kroz “Zimzograd” prošlo oko 300.000 posetilaca i ako svako potroši samo dve marke, značajan je to promet – kaže portparol “Zimzograda” Marko Šiniković.

Oko 20.000 gostiju dočekao je Novu 2018. godinu na Jahorini, uz spektakularni koncert regionalne muzičke zvezde Željka Joksimovića. Portparolka Olimpijskog centra "Jahorina" Sanja Čeremidžić istakla da je za praznični vikend na planini bilo rekordnih 7.000 skijaša iz BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske i brojnih evropskih zemalja, među kojima prednjače Slovenci, Turci, Mađari i Italijani. Rekordnu posetu i rekordnu potrošnju u menadžemntu Olimpijskog centra očekuju i do kraja januara, a početak sezone, kažu, daje im razloga za optimizam.

- Iako smo ambiciozno ušli u sezonu, novogodišnja poseta je premašila sva očekivanja, te se Jahorina našla na spisku najboljih destinacija za doček. Gostima u najluđoj noći ni hladnoća, ni sneg nisu bili prepreka da do kasnih jutarnjih sati pevaju i provode se na olimpijskoj planini. Prošle cele sezone bila su samo samo tri dana kada je broj skijaša bio veći od 3.000, a ove sezone smo već u decembru imali više takvih dana. To se, naravno, odražava i na povećanje prihoda, koji su za 15 puta veći za decembar ove sezone u odnosu na decembar 2016. godine – kaže Čeremidžićeva.

Uz to, i na Jahorini, kao i u Banjaluci, novogodišnje praznike doživljavaju i kao priliku za promociju nove ponude i novog pristupa turistima.

- Ljudi su sigurno stekli poverenje u nas i naš rad i sad verujemo da svako ko dođe na Jahorinu sa nje ode prezadovoljan. Mislim da je ovo još jedan od dokaza da Olimpijski centar treba da nastavi u dobrom smeru u kojem je krenuo – poručila je portparolka Olimpijskog centra “Jahorina”.

Uz Jahorinu i Banjaluku, prazničnom ponudom se istaklo i Trebinje, koje poslednjih godina beleži konstantan porast broja turista, pogotovo onih iz dalekih zemalja.

Direktorka Turističke organizacije RS Nada Jovanović kaže da i druge destinacije u RS, pogotovo veći gradovi, imaju potencijala za razvoj takve ponude.

- Na primer, Prijedor je ove godine imao odličan ulični doček i znatan broj turista, ali to nije bilo naročito vidljivo. Mislim da je to tek početak jedne lepe priče u gradu na Sani, kome na ruku ide i blizina planine Kozare sa Nacionalnim parkom i skijalištem. Potencijala ima Bijeljina, koja je nadomak Beograda, a tržište Beograda je znatno veće od cele Slovenije. I Zvornik ima šta da ponudi, ali i neke manje poznate, a privlačne planinske desetinacije, poput Borja kod Teslića – kaže Jovanovićeva.

Budva preotela goste Trebinju

Više stotina Trebinjca i gostiju novu 2018. godinu dočekalo je na platou u bašti hotela "Platani". Ovo je jedini grad u istočnoj Hercegovini, gde je bio organizovan doček na otvorenom uz besplatno vino. Ipak, trebinjskim ugostiteljima je deo zarade preotela konkurencija iz obližnjih jadranskih gradova. Spektakularni doček u Budvi, ali i čari komšinskog Dubrovnika, privukli su veliki broj Hercegovaca, pa su i mnogi Trebinjci najluđu noć proveli izvan svog grada. Ipak, hercegovački ugostitelji se ne žale na zaradu, ali tvrde da još zbrajaju pazar.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.