MORSKA OAZA NA JUGU BIH U Neumu letuju gosti iz Japana, Kine, Poljske, Francuske...

Izvor: Blic, 04.Jul.2016, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MORSKA OAZA NA JUGU BIH U Neumu letuju gosti iz Japana, Kine, Poljske, Francuske...

Turistička sezona u Neumu, jedinom bh. gradu na obali jadranskog mora, u punom je jeku.

Za razliku od proteklih godina, veliki broj turista posetio je Neum i u maju i junu, ali ipak, vrhunac sezone tek se očekuje u narednim mesecima.

U Neumu su zadovoljni dosadašnjim prilivom turista, a i spremni su za ono što ih očekuje.

Poslednjih dana juna plaže su pune turista, a hotelijeri i vlasnici brojnih apartmana u neposrednoj blizini plaže već zadovoljno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << trljaju ruke, očekujući tek pristizanje najavljenih gostiju.

Rezultat je to sve bolje ponude koju Neum ima u svim segmentima potrebnim za razvoj turizma.

Nema kabina

Posetioci su uglavnom zadovoljni cenama i uslugom, ali ističu da nedostaju kabine za presvlačenje.

Elma iz Mostara s porodicom već drugu godinu odmor provodi u Neumu.

– Našli smo dosta pristupačan smeštaj u privatnoj kući za 20 KM po osobi. Usluga je jako dobra. Ima dosta sadržaja za porodice s decom, što nam je jako bitno. Problem mi stvara to što se nemamo gde presvući – ističe Mostarka.

Na plaži je bila i mlađa ekipa turista iz Japana koji ističu da Neum nudi sve što im je potrebno za odmor, te da će se ponovo rado vratiti.

Kako je za „Faktor“ potvrdio načelnik opštine Neum, Živko Matuško, predsezona se pokazala dosta boljom od prethodnih godina, a kako stoje stvari, turistička sezona mogla bi biti pun pogodak sa oko milion očekivanih gostiju.

– Neum je spreman za turističku sezonu i ona je počela jako dobro. Hotelski kapaciteti su većinom popunjeni, a imamo dosta gostiju u privatnim smeštajima. Većinom su gosti stranci, ali ovih dana u većem broju očekujemo dolazak domaćih gostiju, tako da će Neum u julu i augustu biti popunjen sto odsto – kazao je Matuško.

Turisti se vraćaju

Poslednje dve godine, prema njegovim rečima, sve češći su gosti iz Japana, Kine i Koreje, te se očekuju u većem broju i ove godine, a neizostavni su i Francuzi, Poljaci, Englezi, Česi, Austrijanci i Nemci.

– Strani turisti koji jednom dođu, ponovo se vraćaju. Dosta njih su postali domaći u hotelima u Neumu. Narednih dana očekujemo naše domaće turiste iz svih krajeva BiH, posebno iz Sarajeva, Tuzle i Zenice, oni su najbrojniji – ističe Matuško.

Privatni smeštaj od 20 KM

U odnosu na susednu Hrvatsku, cene smještaja mnogo su niže i samim tim prihvatljivije.

– Hotelski smeštaj za jednu noć može se naći za 100 KM pa naviše, a privatni za 20 do 100 KM. Naravno, sve zavisi od želja gostiju, od onoga šta žele od sadržaja, a to određuje cenu – kazao je Matuško.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.