Izvor: Blic, 12.Okt.2016, 07:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MATEMATIKA JE PREPOTENTNA KRALJICA Stefan Malbašić sa Pala osvojio srebrnu medalju na Iranskoj geometrijskoj olimpijadi

Učenik trećeg razreda gimnazije Srednjoškolskog centra "Pale", Stefan Malbašić osvojio je srebrnu medalju na nedavno održanoj Iranskoj geometrijskoj olimpijadi i time predstavio BiH u najboljem svetlu.

- Matematika je prepotentna kraljica koja stoji na samom vrhu svih egzaktnih nauka. Nemoguće je zamisliti fiziku ili hemiju bez matematičke lepote. A za matematiku, kao i za poeziju, potrebno je nadahnuće. Suština matematike nije u formulama, već u misaonom procesu koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dovodi do otkrivanja novih zakonitosti - izjavio je Malbašić.

Ovaj talentovani matematičar ističe da su takmičenja prilika da se matematika približi mladima i otkrije logičko razmišljanje.

Iranska geometrijska olimpijada je međunarodno takmičenje učenika iz geometrije koje već treću godinu organizuje Iran. Takmičari su podeljeni u tri kategorije: osnovna - za učenike 7. i 8. razreda; srednja - za učenike 1. i 2. razreda; napredna - za učenike 3. i 4. razreda.

Treća Iranska geometrijska olimpijada održana je 8. septembra 2016. godine u 31 državi sa preko 2500 učesnika.

Države učesnice su bile Albanija, Alžir, Argentina, Jermenija, Bangladeš, Bosna i Hercegovina, Brazil, Bugarska, Kina, Kostarika, Hrvatska, Češka, Dominikanska Republika, Ekvador, El Salvador, Estonija, Iran, Irska, Kazahstan, Kirgistan, Makedonija, Malezija, Meksiko, Holandija, Nikaragva, Nigerija, Panama, Peru, Rusija, Tadžikistan i Ukrajina.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Paljanin se okitio srebrom na geometrijskoj olimpijadi

Izvor: Nezavisne Novine, 12.Okt.2016

PALE - Nemoguće je zamisliti fiziku ili hemiju bez matematičke ljepote, a za matematiku, kao i za poeziju, potrebno je nadahnuće...Tim riječima učenik trećeg razreda Gimnazije Srednjoškolskog centra "Pale" Stefan Malbašić opisuje svoj omiljeni predmet - matematiku...Ona mu je donijela pregršt...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.