MALVERZACIJE SLUŽBENICA: S građanima ugovarale kredite, tvrdeći da je reč o humanitarnoj pomoći

Izvor: Večernje novosti, 06.Feb.2019, 08:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MALVERZACIJE SLUŽBENICA: S građanima ugovarale kredite, tvrdeći da je reč o humanitarnoj pomoći

Prevarile su ukupno 84 građana Šipova i Mrkonjić Grada, na čije ime su podigle kredite u iznosu od 840.000 KM, a da oni toga nisu bili ni svesni OSNOVNI sud u Mrkonjić Gradu potvrdio je optužnicu protiv Dragane Balać (39) iz Šipova i Radosave Savić (39) iz Banjaluke, kojom se terete da su s građanima lošeg imovnog stanja zaključivale ugovore o kreditu varajući ih da je reč o humanitarnoj pomoći! Prevarile su ukupno 84 građana Šipova i Mrkonjić Grada, na čije >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << ime su podigle kredite u iznosu od 840.000 KM, a da oni toga nisu bili ni svesni, jer su verovali da dobijaju pomoć za socijalno ugrožene. Od tog iznosa optužene su za sebe prisvojile 655.000 maraka. Obe su radile u mikrokreditnoj firmi "Prizma", gde je Balaćeva bila službenik, a Savićeva direktorka banjalučke filijale. Dela su počinjena od novembra 2012. do maja 2013. godine. - Savićeva je naložila Balaćevoj da sa građanima slabijeg imovnog stanja zaključi ugovore o kreditu na iznose do 10.000 KM. Uz to su im isplaćivale iznose do 1.000 KM lažno im prikazujući da se radi o humanitarnoj pomoći, koje "Prizma" daje socijalno ugroženom stanovništvu - navodi se u optužnici. Pročitajte još - SKANDAL U RS: Službenica sebi isplaćivala dupla primanja, prisvojila 24.000 KM!? To je, kako je pojašnjeno, rađeno s ciljem da oštećene navedu da potpišu dokumentaciju, kao navodnu potvrdu o prijemu humanitarne pomoći. - Kada su klijenti na to pristali i predali podatke, Balaćeva je sama sačinila i popunila 84 lažna zahteva za kredit na iznose od 1.000 KM, 9.000 KM i 10.000 KM, lažne menične izjave i menice. Na osnovu toga su sačinjeni lažni ugovori o kreditu - navodi se u optužnici. Znajući da se radi o lažnim ugovorima Savićeva ih je potpisivala umesto regionalnog direktora N. D. Potom je ugovore predavala Balaćevoj, koja je klijente ubedila da potpišu isplate novca. - Klijenti su potpisima potvrdili da su od Balaćeve primili od 500 do 700 KM na ime pomoći. Tako potpisane lažne ugovore Savićeva je dostavila sedištu firme, prikazujući da je filijala Banjaluka s tim klijentima zaključila ugovore o kreditu na otplatu od 12 do 60 meseci - navodi se u optužnici. OZNAČENI KAO DUŽNICI SVI prevareni klijenti, njih 84, zbog dugovanja po lažnim kreditima su evidentirani kod Centralne banke BiH, u Centralnom registru kredita fizičkih lica u BiH, kao dužnici "E" kategorije. Time su praktično postali kreditno nesposobni i onemogućeni da se bilo kojoj banci obrate za kredit.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Siromašnima podvaljivale kredite kao pomoć

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Feb.2019

ŠIPOVO - Osnovni sud u Mrkonjić Gradu potvrdio je optužnicu protiv Šipovljanke Dragane Balać (39) i Banjalučanke Radosave Savić (39), koje tereti za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja, falsifikovanje ili uništavanje službene isprave i prevara, čime su nezakonito pribavile ..

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.