Krajišnik: Rat oružjem u BiH zaustavljen, verbalni nastavljen

Izvor: Blic, 19.Nov.2017, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krajišnik: Rat oružjem u BiH zaustavljen, verbalni nastavljen

Predsednik Asocijacije “Stvaraoci Republike Srpske” Momčilo Krajišnik izjavio je da je, zahvaljujući Dejtonskom sporazumu, u BiH zaustavljen oružani sukob, ali da je nastavljen verbalni rat političara koji se stalno optužuju i problematizuju prava onih drugih.

- Mislim da je Dejtonski sporazum trebalo da ds BiH, onakvoj kakva jeste, neku šansu, ako je već na taj način usmerena u budućnosti, ali nije joj dato pravo i potpuno je pogrešna tvrdnja da su krivci srpski >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << predstavnici - naglasio je Krajišnik, jedan od učesnika mirovnih pregovora u Dejtonu.

Napominjući da je prošlo 22 godine od potpisivanja Dejtonskog sporazuma koji je trebalo da zadovolji maksimalno sve tri strane, Krajišnik je rekao da su mnoge stvari izmenjene u proteklom vremenu “zahvaljujući” visokim predstavnicima koji su više nespretno, a možda i po nalogu nekoga koji je još nespretnijih od njih, promenio odredbe ovog sporazuma i učinio štetu i BiH i narodima koji tu žive.

- Ne mislim da su svi visoki predstavnici to namerno radili na štetu srpskog naroda, već zato što im je neko tako naložio da bi napravili funkcionalnu BiH - rekao je on.

Prema njegovim rečima, visoki predstavnici su primenili metode koje su pogrešne, ne znajući situaciju u kojoj se nalazi BiH koja je bila “Jugoslavija u malom” i koja je mogla da postoji samo ako se postigne maksimalni konsenzus tri naroda.

- To je naš vekovni tronožac na koji smo ponosni i koji je polagao pravo opstanka BiH - pojasnio je Krajišnik.

On je istakao da srpski narod u BiH nije zadovoljan svojim statusom, te da su u još težoj situaciji Hrvati koji nemaju ni svoj entitet, te da nije bolje ni muslimanima, iako Srbi nisu vinovnici nevolja ni jednog, ni drugog naroda.

- Političari na muslimanskoj strani su mnogo toga doprineli što se negativno odrazilo na naša prava. Srpski predstavnici imaju svoju autonomnost i u zajedničkim organima hoće da se poštuju pravila, ali neko stalno ta pravila menja i atakuje na naša prava kao da želi da poništi Republiku Srpsku - konstatovao je Krajišnik.

On je ukazao i na težak položaj Srba u Federaciji BiH koji nemaju nikakva prava.

On je apelovao na predsednika Narodne skupštine Republike Srpske, gde je, kako kaže, došlo do konflikta, da sazove sve političare, kojima je savjetovao da dođu na taj sastanak, da razgovaraju i raščiste sve probleme.

- Kako smo mi mogli za vreme rata sa našim neprijateljima sediti i razgovarati? Kako smo mi mogli sa međunarodnim predstavnicima koji su nam nametali rešenja – mogu i oni između sebe. I ne treba insistirati na tome ko je u pravu - poručio je Krajišnik.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.