Klub odbornika PDP bez podrške u SO Kozarska Dubica: Vladajuće stranke protiv radio-prenosa sednica Skupštine

Izvor: Blic, 23.Okt.2017, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klub odbornika PDP bez podrške u SO Kozarska Dubica: Vladajuće stranke protiv radio-prenosa sednica Skupštine

Ni poslednji pokušaj opozicije u Skupštini opštine Kozarska Dubica da se obezbedi radio prenos njihovih sednica na lokalnom “Dub radiju” nije uspeo.

Skupštinska većina, prvenstveno SNSD, SP i DNS uporno se protive ovom vidu javnosti rada dubičkog parlamenta, bez obzira na dobre primere iz susedstva, naročito Gradiške, gde vlast finansira radio i televizijske prenose skupštinskih zasedanja.

Klub odbornika PDP je predložio zaključak koji predviđa da se sve >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sednice Skupštine prenose uživo na “Dub radiju.” Ovakav prenos ne podrazumeva nikakve dodatne troškove, a sve tehničke pretpostavke već postoje, navedeno je u predlogu ovog dokumenta.

- Posredstvom radija redovno se prenose sednice skupština u Kostajnici i Novom Gradu, a putem radija i televizije u Prijedoru, Gradiški i mnogim drugim gradovima u RS – navode u dubičkom PDP i SDS.

Međutim, to ne nailazi na razumevanje i podršku skupštinske većine pod izgovorom da opštinski javni emiter nema tehničkih uslova za prenose sednica.

- Potpuno smo sigurni da građani naše opštine imaju interes, potrebu i pravo da čuju kako radi najviši organ vlasti u Kozarskoj Dubici, ko i na koji način zastupa njihove interese – navode opozicioni odbornici koji instiraju od načelnika Radenka Reljića da, ukoliko je problem tehničke ili materijalne prirode, obezbedi uslove za radio prenos sednica.

U protivnom, kažu, to još više podgrejava sumnje da vlast ne želi direktan prenos, time izbegava javnost te nastoji u potpunosti kontrolisati informacije iz skupštinske sale.

- Izuzetno je važno da javnost bude blagovremeno i kvalitetno informisana o bitnim pitanjima o kojima se raspravlja na sednicama Skupštine opštine, te o radu odbornika kao izabranih predstavnika građana. Mislimo da je direktan radio prenos adekvatan način za obezbeđenje potpune transparentnosti rada lokalnog parlamenta – kaže Perica Bundalo, predsednik OO PDP u Kozarskoj Dubici. Smatra da za provođenje predloženog Zaključka nisu potrebna dodatna finansijska sredstva, jer su ona već obezbeđena u redovnim budžetima opštinske uprave i Centra za informisanje.

Milovan Barišić, predsednik SO Kozarska Dubica kaže da razmatraju tehničke mogućnosti radio i tv prenosa sednica.

- Angažovali smo tehničku ekipu koja je procenila da je potrebno 10.000 KM za stvaranje uslova prenosa. Radimo na tome - pojasnio je Barišić.

Ne izbegavamo javnost

Radenko Reljić, načelnik Kozarske Dubice rekao nam je da oni ni u kojem smislu ne izbegavaju javnost rada i da su sve informacije iz SO dostupne putem više medija, a posebno lokalnog radija. U vezi prenosa nije se konkretno izjasnio rekavši da će se o tome detaljno informisati.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.