Izvor: Blic, 13.Jan.2018, 19:02

Kako zaustaviti NELEGALNE POPUSTE: Žuti kartoni za 4 osiguravajuće kuće

Skupština Udruženja društava za osiguranje tvrdi da njeni pojedini članovi i dalje daju nelegalne popuste i zapretila im isključenjem iz asocijacije.

Smernice striktno zabranjuju vraćanje dela uplaćene premije osiguranja osiguranicima, plaćanje tehničkih pregleda za vozila osiguranika, izdavanje bonova za gorivo osiguranicima, plaćanje reklama na vozilu osiguranicima i slično.

- Skupština Udruženja, zbog kršenja Smernica i odluka Udruženja, osiguravjućim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << društvima Aura Banjaluka, Garant Brčko, Mikrofin Banjaluka i Asa Sarajevo izrekla je meru opomena pred isključenje iz Udruženja – saopšteno je iz Privredne komore RS.

Članovi Skupštine konstatovali su da je u poslednja dva meseca, od kada se primenjuju Smernice za postupanje društava za osiguranje, a koja posluju na tržištu Republike Srpske, stanje relativno dobro, uz određena odstupanja.

- Kršenje Smernica najvećim delom vrši se preko eksterne mreže, odnosno putem zastupnika kroz visoku zastupničku proviziju – objašnjavaju u Udruženju.

Istovremeno su dali punu podršku Agenciji za osiguranje u svim naporima koje ulaže u regulisanju stanja na tržištu osiguranja i kontroli primene propisanih Smernica.

– Pozivamo Agenciju za osiguranje da iskoristi sve zakonom propisane mogućnosti kontrole rada društava, te podržavamo sve kontrolne institucije kako bi sankcionisali društva za koja se utvrdi da krše ove smernice – naveli su članovi Skupštine Udruženja društava za osiguranje.

Direktor Agencije za osiguranje RS Slaven Dujaković kaže za “EuroBlic” da se navedena četiri društva za osiguranje u pritužbama provlače kao “sporna”.

– Međutim, Agencija u kontrolama na terenu nije našla dokaze da su ova četiri društva za osiguranje kršili smernice. Međutim, mi ćemo nakon zaključaka Skupštine Udruženja ponovo obaviti kontrolu. Postupićemo u skladu sa rezultatima kontrole – navodi Dujaković.

On kaže da je Agencija, nakon Smernica za postupanje društava za osiguranje, obezbedila da na jednu mail adresu sva društva za osiguranje mogu da šalju pritužbe ako primete kršenje pravila, odnosno davanja nelegalnih popusta.

Komentare od prozvanih osiguravajućih kuća juče nismo dobili.

Predsednik Izvršnog odbora Udruženja društava za osiguranje Milenko Mišanović kaže da je sada sve na kontroli Agencije za osiguranje RS koja, po zakonu, može da izrekne kazne od novčanih pa do smena uprava.

Agencija za osiguranje RS je donela dokument „Smernice za postupanja društava za osiguranje koja posluju na tržištu osiguranja RS prilikom zaključivanja ugovora o osiguranju od odgovornosti za motorna vozila“.

Pravila su stupila na snagu 1. novembra i njima je davanje bilo kakvih popusta prilikom zaključivanja ugovora u osiguranju od odgovornosti za vozila strogo zabranjena i propisane su kazne i do 200.000 KM.

- Osiguranje vozila od odgovornosti je obavezno osiguranje, a zakonom su propisane tarife. Dakle, ne mogu se davati nikakvi popusti – objašnjava predsednik Udruženja društava za osiguranje Milomir Durmić.

Ugroženi osiguranici

-Utvrđeno je da bi u skorije vreme mogli biti ugroženi interesi osiguranika jer su pojedina osiguravajuća društva počela da daju nasumično vantarifne popuste. Bez kontrole bi celo tržište osiguranja bilo ugroženo. Na kraju bi svi osiguranici pretrpeli štetu tako što ne bi mogli da se naplate u slučaju pričinjene štete u saobraćaju – ističe Durmić.

Rezultat je bila pretnja da pojedine osiguravajuće nemaju dovoljno novca u tehničkim rezervama, odnosno za isplatu odštete.

Nastavak na Blic...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.