KOZE PUNE KUĆNI BUDŽET U Semberiju svraćaju po kozji sir, meso i mleko

Izvor: Blic, 04.Jul.2016, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KOZE PUNE KUĆNI BUDŽET U Semberiju svraćaju po kozji sir, meso i mleko

Uzgoj koza na području Semberije postaje sve popularnija praksa, jer prodaja kozjeg sira, mleka i mesa može doneti dobru zaradu, što je jedan od razloga zbog kojeg je Andrija Lukić iz majevičkog sela Zabrđe počeo da uzgaja koze.

- Ovo je izuzetno isplativa stočarska grana, profitabilnija je od ovčarstva - tvrdi Lukić, prosvetni radnik, koji je po odlasku u penziju, pre 16 godina, prvo uzgajao ovce, a onda ih zamenio kozama.

- Saznao sam da je kozje mleko zdravo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i da može da pomogne ljudima, posebno deci koja imaju bronhitis, kašalj. Nisam se pokajao. Ljudi dolaze, traže i mleko i mlečne proizvode, a prodaje se i meso.

Zarada dobra

Nije teško, ali se raditi mora. Kad se sabere sve uloženo, zarada je dobra - kaže Lukić.

U svom stadu ima domaće koze, križance, alpske i sansku kozu koja je ove godine ojarila četvorke.

- Krenuo sam sa tri, a danas imam 30 koza. Jarići koštaju kao i jaganjci i zadovoljan sam cenom -kaže Lukić.

Troškovi ishrane

Hranu za stado proizvodi na vlastitom imanju bez upotrebe mineralnih đubriva i druge hemije, pa su troškovi ishrane svedeni na minimum.

- Moje koze jedu samo ono što proizvedem na svojoj njivi. A na mom pašnjaku jedu razne vrste trava pa do ostruge - kaže ovaj vredni penzioner.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.