KIŠA NIJE UGASILA VATRENU STIHIJU Požar guta borovu šumu kod Mostara: „Ovo je ekocid!“ (VIDEO)

Izvor: Blic, 28.Avg.2017, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KIŠA NIJE UGASILA VATRENU STIHIJU Požar guta borovu šumu kod Mostara: „Ovo je ekocid!“ (VIDEO)

U poslepodnevnim satima na Rujištu kod Mostara je pala kiša, ali požar nije ugašen. Nadljudskim naporima vatrogasaca i meštana na Ruijištima i Zijemljima vatra je zaustavljana doslovno na kućnim pragovima.

- Sitna kiša padala je oko pola sata.To nije moglo da ugasi požar, malo ga je usporila – rekao je Edin Bešić, v.d. direktora Šumarstva HNK.

S manjkom opreme, vode, ljudi, vatrogasni timovi su se borili s požarima koji već par dana besne, moleći se nebesima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da im pošalje kišu, prenosi bljesak.info.

Jedan deo požara iznad vikendica na Rujištima gde je gorela trava i nisko rastinje među visokom borovom šumom i danas je zadavao glavobolju. Pojavom vetra, dan pre ugašena je vatra koja se na par mesta razbuktavala i pretila vikendicama. Brzim delovanjem vatrogasaca ii meštana vatrogasaca sa Rujištima objekti su spaseni. doslovno na par metara. Vidljiv je nedostatak opreme, ali ljudi ne posustaju.  Drugi deo ovoga požara proširio se daleko u planinske vrhove i gori na nepristupačnom terenu. Gori na obronima brda iznad puta za Boračko jezero.

Bešić kaže da je stanje na Rujištima alarmanto.

- To je ekocid, indolentan je odnos naših vlasti, to je za svaku kritiku. Opožarneo je oko 550 hektara šume od čega je, po grubim procenama oko 350 do 400 hektara visoke bukove, borove i šume munike- rekao je Bešić.

Kako objašnjava Bešić deo požara na potezu Rujište -Zijemlje u rejonu Moljevine-Šatorine, gase isključivo radnici šumarstva sa delom poslovnih saradnika, dobrovoljaca.

- Nemamo nikakvu pomoć ni logistiku, sve radimo u vlastitoj režiji od ljudstva do doturanja vode. U ovom delu gde smo mi bili niko nije dolazio.. Da sam u mogućnosti svakog bi građanina izveo da vidi šta se ovde događa, imate brdo puno munike, koje je u 15 minuta nestalo i ostala je zemlja prekrivena pepelom - kaže Bešić.

On navodi da je požarna linija koju drže radnici šumarstva šest kilometara, od čega je četiri kilometra borova šuma.

- Helikoptere smo zvali od petka, međutim helikopter je dolazio u tri navrata. Prvi dan imao je tri izbačaja vode i otišao za Nevesinje. Drugi dan nije dolazio, treći dan (jučer ujutro) imao je par izbačaja. A danas je u Drvaru. Borimo se koliko možemo, ali šuma će stradati – rekao je Bešić.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.