Izložba „Moj Grad“ u Galeriji Sonje Bikić: Umetnički radovi posvećeni Banjaluci

Izvor: Blic, 19.Sep.2017, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba „Moj Grad“ u Galeriji Sonje Bikić: Umetnički radovi posvećeni Banjaluci

Izložba „Moj Grad“, koja će biti otvorena sutra u 19 časova u Galeriji Sonje Bikić, okupiće više od dvadeset učesnika iz različitih umetničkih oblasti.

Ovaj projekat zaživeo je prošle godine, skromnom postavkom desetak izlagača.

- Nakon otvaranja posetioci će prisustvovati slikarskom performansu slikarke na svili Helene Mijatović. Dan kasnije, u četvrtak, kada se obeležava i Međunarodni dan mira, od 18 do 19 časova, desiće se grnčarski performas >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na kome će moći da učestvuju svi koji žele. To se, iz dosadašnjeg iskustva, pokazalo kao svojevrsna atrakcija za turiste, koji dolaze u Banjaluku i koji su voljni da nauče nešto novo, zato verujem da će biti zanimljivo i posetiocima izložbe. Dakle, sve što bude predstavljeno od strane slikara, muzičara, pisaca, dizajnera i ostalih umetnika, biće na temu grada Banjaluka – objašnjava Sonja Bikić, akademska slikara i keramičarka.

Ova umetnica ima veliko iskustvo, kada je reč o produkciji radova na temu Grada.

- Kada sam otvorila Galeriju videla sam da ljudi ne znaju mnogo o Banjaluci. Desilo se da su se zatvorile mnoge galerije, a upravo u tom periodu ja sam otvorila svoju. Udružila sam se sa kolegama. Pozvala sam prvo umetnike koje imaju veliko iskustvo, kada su u pitanju radovi na temu Grada, poput Boška Vukojevića. On je čak imao i predlog rešenja grba Grada, a koji nije mogao da pokaže, pa će sada biti predstavljen na ovoj izložbi – objašnjava Bikić.

Ideja je, kaže ona, da radovi umetnika, posvećeni Banjaluci, budu predstavljeni i široj šublici.

- Ove godine sam dobila podršku Gradske uprave, tačnije Odeljenja za društvene delatnosti. Otud i mogućnost da pozovem više autora, da odštampam katalog, te da uradim promociju i na Internetu. Pozvala sam i Humanitarno udruženje žena „Duga“ zbog „Plavog veza“, koji, po mom mišljenju, prerasta u simbol Grada. Među učesnicima je i profesorka srpskog jezika Svjetlana Božić Marković, koja je izvezla modernu haljinu sa „Plavim vezom“, pa zbog te tehnike ona ulazi upravo u tu, gradsku nošnju – rekla je Bikić.

Nakon ove, umetnica će u novembru prirediti izložbu „Mačke“.

- Postavka će obuhvatiti moje skulpture i šolje u obliku mačke. U okviru te izložbe biće predstavljeni i radovi umetnika Bekira Misirlića.

On je isto radio na tu temu i ranije te radove nije niko video, tako da će u okviru moje postavke u Galeriji biti po prvi put predstavljene – navela je Bikić.

Učesnici izložbe „Moj Grad“

Na izložbi „Moj Grad“ učestvovaće akademski slikari Mihajlo Rakita, Boško Vukojević, Renato Rakić, Biljana Gavranović, Dragana Krecelj i Zvjezdana Veselinović.

Predstaviće se i akademski grafičar Ljubica Janjetović, fotografi Drago Vejinović i Daša Gajić, apsolvent arhitekture Maja Radmanović, slikarka na svili Helena Mijatović i slikarka Aleksandra Kecmanović.

U izložbu je uključen i akademski muzičar Goran Rađević kao i mnogi drugi umetnici.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.