Inicijativa za ravnopravnost Srba u četiri kantona FBiH izazvala negodovanje poslanika HDZ

Izvor: Blic, 20.Feb.2018, 21:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inicijativa za ravnopravnost Srba u četiri kantona FBiH izazvala negodovanje poslanika HDZ

Usvajanjem inicijative Denisa Bećirovića iz SDP da nekoliko kantona u Federaciji izmene i dopune svoje ustave s ciljem obezbeđivanja ustavne ravnopravnosti Srba bila bi otklonjena sramota Federacije BiH /FBiH/, rekao je šef Kluba poslanika ove stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović.

Pozivajući poslanike da podrže ovu inicijativu, Magazinović je rekao da konstitutivnost naroda, jezika i pisma ne sme da zavisi ni od čije volje.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />Šef Kluba poslanika SNSD Staša Košarac istakao je da nema političke stranke iz Republike Srpske koja ne deli stav da status Srba kao konstitutivnog naroda treba regulisati u svim kantonima u FBiH.

- Istina je ovo što je rekao Magazinović da je sramota FBiH što to pitanje davno nije uređeno na način kako je to uređeno u drugom delu BiH, Republici Srpskoj, gde su po Ustavu konstitutivni narodi i Srbi i Bošnjaci i Hrvati - rekao je Košarac.

On smatra da predlagač inicijative ima kapaciteta da otvori to pitanje u FBiH.

- Nisam siguran da je ovo sprovodiva inicijativa ukoliko dođe sa ovog mesta i da će kantoni na osnovu ovakve inicijative Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH to pitanje tretirati adekvatno - rekao je Košarac.

Prema njegovim rečima, prava instanca za rešavanje ovog problema jeste Parlament FBiH.

- Apalujemo da predlagači inicijative energiju i volju usmere da se u federalnom Parlamentu o ovim pitanjima govori i da se traži angažman kantonalnih institucija - dodao je Košarac.

Momčilo Novaković iz NDP skeptičan je da Predstavnički dom može pokrenuti izmene ustava u kantonima.

- Interes srpskog naroda jeste da bude ravnopravan u ustavima svih 10 kantona, ali je sama realizacija u praksi neizvesna, praksa nas uči da je to mnogo teži put - istakao je Novaković.

Poslanici hrvatskih stranaka u Predstavničkom domu izrazili su protivljenje predloženoj inicijativi.

Prema rečima Nikole Lovrinovića, šefa Kluba poslanika HDZ BiH, ovim se zadire u izvorne nadležnosti kantona.

- Nadam se da će se Bećirović na isti način pobrinuti i za legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u domovima naroda i Predsedništvu BiH, u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH - rekao je HDZ poslanik Predrag Kožul.

Zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto smatra da se politika krije iza ovog zahteva.

- Ne osporavamo konstitutivnost bilo kog naroda na bilo kom prostoru - rekla je Krišto, ističući da parlament BiH ne može ni na šta obavezati kantone.

Pokretač inicijative Denis Bećirović konstatovao je da neravnopravnost nije nešto čime se bilo ko može pohvaliti.

- Svi treba da se trudimo da ovo popravimo na celoj teritoriji BiH, time šaljemo poruku da nismo spremni da branimo samo interese naroda iz kog dolazimo, nego i svojih komšija -poručio je Bećirović.

Bećirović ovom inicijativom predlaže da Predstavnički dom pozove nadležne organe Hercegovačko-neretvanskog, Livanjskog, Zapadnohercegovačkog i Posavskog kantona da najkasnije u roku od 30 dana od dana od njenog usvajanja u Predstavničkom domu, izmene i dopune svoje ustave s ciljem obezbeđenja ustavne ravnopravnosti Srba.  On traži da se u ustavima kantona, u kojima to do sada nije učinjeno, precizira i obezbedi ustavna ravnopravnost jezika bošnjačkog i srpskog naroda, te latinice i ćirilice.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.