IZDAJA ILI STRATEŠKI INTERES Zbog čega je SNSD protiv inicijative o ravnopravnosti Srba u “hrvatskim kantonima”

Izvor: Blic, 22.Feb.2018, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IZDAJA ILI STRATEŠKI INTERES Zbog čega je SNSD protiv inicijative o ravnopravnosti Srba u “hrvatskim kantonima”

Predstavnici Srba u Federaciji BiH i opozicija u Republici Srpskoj optužuju SNSD za izdaju srpskih interesa zbog protivljenja inicijativi kojom se od vlasti u četiri federalna kantona traži da Srbima obezbede status konstitutivnog naroda.

S druge strane, iz SNSD poručuju da je prekjučerašnja odluka njihovih poslanika u Predstavničkom domu parlamenta BiH da glasaju protiv inicijative poslanika SDP Denisa Bećirovića, kojom se od vlasti Hercegovačko-neretvanskog, Livanjskog, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Zapadnohercegovačkog i Posavskog kantona traži uvođenje konstitutivnosti za Srbe, motivisana “strateškim interesima”.

Na navedeno obrazloženje vladajuće partije u Srpskoj iz opozicije odgovaraju da je upravo SNSD u prošlosti bezbroj puta podržao razne inicijative Parlamenta BiH. Međutim, kada je trebalo da podrže inicijativu kojom se, kako kažu, pokušava sprečiti dalja diskriminacija Srba u kantonima u kojima HDZ Dragana Čovića već dve i po decenije drži vlast, opozicionari tvrde da je SNSD pokazao “svoje pravo lice”.

- Kad sam čuo tu vest verujte da sam u početku mislio da se radi o nečijem spinu. Otkad se bavim politikom nisam video jasniji primer izdaje Srba od ovog što nam je sada priredio SNSD. Već dva dana ne stižem da odgovorim na sve pozive i poruke šokiranih ljudi iz Grahova, koji ne mogu da veruju da su poslanici SNSD u Parlamentu BiH glasali protiv konstitutivnosti Srba u kantonima s hrvatskom vlašću – kaže za “EuroBlic” načelnik Grahova Duško Radun, inače visoki funkcioner Srpske napredne stranke u Livanjskom kantonu.

Uprkos odluci poslanika SNSD i HDZ BiH da u Predstavničkom domu Parlamenta BiH glasaju protiv inicijative o uvođenju konstitutivnosti za Srbe koji žive u “hrvatskim kantonima”, Bećirovićeva inicijativa ipak je usvojena većinom glasova. Inicijativu su, osim poslanika SDP, podržali i predstavnici SDA, SBB, DF, Nezavisnog bloka, BPS, HDZ 1990, kao i poslanici Saveza za promene.

Opasan presedan

Poslanik SNSD i članica predsedništva te stranke Milica Marković za “EuroBlic” tvrdi da njena politička partija suštinski podržava inicijativu da Srbi konačno postanu konstitutivni u kantonima u kojima HDZ BiH drži vlast. Međutim, SNSD se, prema njenim rečima, protivi formi u kojoj je navedena inicijativa sastavljena.

- Suštinski to podržavamo, ali smo glasali protiv forme Denisa Bećirovića. Naime, takav zaključak Parlamenta BiH predstavlja opasan presedan, jer to telo nema nadređenost nad skupštinama entiteta ili kantona. Ko može da garantuje da Parlament BiH već sutra neće doneti neku odluku kojom se Narodnoj skupštini RS pokušava naložiti da uradi nešto što je u suprotnosti s interesima Srpske – objašnjava Markovićeva.

Nema opravdanja

S druge strane, šefica poslaničkog kluba SDS u Predstavničkom domu parlamenta BiH Aleksandra Pandurević tvrdi da ne postoji opravdanje za “sramno i izdajničko” glasanje poslanika SNSD.

- SNSD je bezbroj puta podržao razne inicijative Parlamenta BiH koje predstavljaju izraz političke volje. To nisu nikakve naredbodavne odluke. Glasali su za inicijativu usmerenu prema Vladi Hrvatske u vezi s Trgovskom gorom ili za inicijativu upućenu Vladi Slovenije zbog problema sa starom deviznom štednjom. Izgleda da su jedino protiv kada treba glasati za zaštitu prava Srba i zaustavljanje diskriminacije koju prema njima provodi Dodikov prijatelj Dragan Čović – kaže Pandurevićeva.

Košarac: Skrivene namere

Pojašnjavajući odluku SNSD da ne podrži inicijativu Denisa Bećirovića, član predsedništva te partije Staša Košarac rekao je da je Bećirović nameravao da kroz inicijativu provuče tezu o ustavnoj ravnopravnosti srpskog i tzv. bosanskog jezika.

- Poslanici SzP glasali su za sve i svašta kako bi se dodvorili bošnjačkim partijama. Svojim glasovima priznali su tzv. bosanski jezik, te pomogli političku promociju Denisa Bećirovića – kaže Košarac.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.